logo

M. Es’ad Coşan Hocaefendi dualarla yâd edildi

20. yüzyılın önemli âlim, ârif, lider ve mürşid-i kâmillerinden Mahmud Es’ad Coşan (Rh.A.) Hocaefendi, dünyaya gelişinin hicri 79. yıldönümünde Kur’an-ı Kerim hatimleriyle ve AKRA’da özel programlarla yâd edildi.

Mahmud Es’ad Coşan Araştırma ve Eğitim Merkezi Başkanı Dr. Necdet Yılmaz, “Es’ad Coşan Hocamız, dini temelden kuvvet alan bir ideal insan modeli ortaya koyma amacı gütmüştür. O Müslümanların ve bütün insanlığın İslam ile itibara kavuşmasını sağlamaya çalışmıştır. Müslümanların problemleri onun temel çilesidir. Hem eserleriyle hem de şahsiyetiyle tanınmıştır, bundan sonra daha yakından tanınacaktır” dedi.

Hakk’ın rahmetine kavuşan zat-ı muhteremlerin Mevlid kandilinde olduğu gibi doğumlarının Hicri yıldönümü vesilesiyle yâd edilmeleri geleneği devam ediyor. Merhum Mahmud Es’ad Coşan Hocaefendi, doğumunun 79. yılı olan Hicri 13 Safer 1436, Miladi 6 Aralık 2014 Cumartesi günü akşam namazını müteakip Fatih’teki İskenderpaşa Camii’nde özel programlarla ve hatim duasıyla, AKRA FM’de ise gün boyu süren farklı programdan oluşan özel yayın akışıyla yâd edildi.

İskenderpaşa Camii’ndeki programda, yatsı namazına kadar Kur’an-ı Kerim okundu, ilahiler söylendi. Yatsı namazını müteakiben Mahmud Es’ad Coşan Araştırma ve Eğitim Merkezi Başkanı Dr. Necdet Yılmaz "Müttakilerin İmamı: Mahmud Es'ad Coşan" konulu bir konuşma yaptı.

Kendilerini büyük ve değerli kabul ettiğimiz insanların iki önemli özelliği bulunduğunu, bunların bir ideal sahibi olmaları ve bu ideale ulaşmak için büyük bir heyecanla aksiyondan geri kalmaları olduğunu belirterek, “Büyük insanlar sahip oldukları büyük ideallerle belirginleşirler. Onlar sanki ayrı bir âlemin insanlarıdır. Bizlerin görüş hududunun çok ilerisindedirler. Merhum Mahmud Es’ad Coşan Hocamız da öyle bir şahsiyetti. Onu anlamak için öncelikle kendi algılama biçimimizi ve perspektifimizi gözden geçirmeliyiz. Hocaefendi, ideal insanıdır. Dini temelden kuvvet alan bir ideal insan modeli ortaya koyma amacı gütmüştür. O Müslümanların ve bütün insanlığın İslam ile itibara kavuşmasını sağlamaya çalışmıştır. Müslümanların problemleri onun temel çilesidir. Hem eserleriyle hem de şahsiyetiyle tanınmıştır, bundan sonra daha yakından tanınacaktır” dedi.

Es’ad Coşan Hocaefendi’yi en iyi tanımlayan kavramların aşk, arzu, cesaret, ilim, irfan, farkındalık, feraset, basiret ve hikmet olduğunu ifade eden Dr. Necdet Yılmaz, “Es’ad Coşan Hocamız hiçbir zaman ümitsizliğe kapılmadı, kimseden korkmadı, kimseye kulluk kölelik yapmadı, kimseyi taklit etmedi. Keskin bir akıl sahibiydi. Yüksek ve düşündürücü bir duygu asilliği vardı. Sevgi ve merhamet dolu bir yüreğe sahipti. Temel misyonu ve vizyonu Kur’an ve sünnet-i seniyye ışığında îlây-ı kelimetullahtı. Etkisi ileride daha iyi hissedilecek modeller ortaya koydu; fikir modeli, eylem modeli, insan modeli, müessese modeli.. Hocaefendi takvaya çok büyük önem verirdi. Muttaki idi. Muttakilerin önderiydi, imamıydı. İslam’ı tam ve mükemmel temsil etmek zorunda olduğumuzu her zaman hatırlatırdı. Nazlı değil sağlam ve kavi Müslüman olmamız gerektiğini vurgulardı. Tevhidi, fikrin merkezine alan bir insandı. Düşünce ve ufkumuzun çok ötesinde bir şahsiyetti” diye konuştu.

Mahmud Es’ad Coşan Araştırma ve Eğitim Merkezi Başkanı Dr. Necdet Yılmaz’ın konuşmasının ardından, dünyanın farklı noktalarında okunan hatimlerin ve tesbihatın kabulü niyazıyla İskenderpaşa Camii İmam Hatibi Mikdat Kutlu’nun yaptığı hatim duası AKRA’dan da yayınlandı.

20. yüzyılın mürşidi kâmillerinden gönüller sultanı M. Zâhid Kotku Hocaefendi, doğumlarının 121. yılında, Hicri 30 Muharrem 1436, Miladi 23 Kasım 2014 Pazar günü yâd edilmişti.

AKRA