Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği ülkelerinin Ukrayna krizi nedeniyle Rusya’ya uyguladıkları yaptırımları savunarak "Rusya, 1994 yılında Budapeşte Mutabakatı’yla Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliği için taahhütte bulunmuş ancak bunları zedelemiştir. Bu cevapsız bırakılamaz" dedi.
Merkel, Welt am Sonntag gazetesine verdiği demeçte, Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesini ve Ukrayna’ya yönelik politikasını sert ifadelerle eleştirirken, mevcut krize ancak siyasi çözüm bulunabileceğini, bunun için Moskova ile diyaloğu sürdüreceklerini vurguladı.
Rusya’nın Gürcistan ve Moldova’ya yönelik politikalarını eleştiren Merkel, Kremlin’in bu ülkelerin Avrupa Birliği ile yakınlaşmak amacıyla imzaladıkları anlaşmalara saygı duyması gerektiğini kaydetti.
Ukrayna’nın AB ile yakınlaşma adımları atmasının ardından Kırım’ın ilhak edildiğini, ülkenin doğusunda ayrılıkçıların harekete geçtiğini belirten Merkel, “Ayrıca şunu görüyoruz: Rusya, Batı Balkanlar’da bazı ülkeleri siyasi ve ekonomik olarak kendisine bağımlı kılmaya çabalıyor” dedi.
Ukrayna'nın NATO ile işbirliğini ve üyelik beklentisini de değerlendiren Merkel, Almanya’nın 2008 yılında üyeliğin ön aşaması olan Üyelik Eylem Planı’na geçilmesini kabul etmediğini hatırlatarak bunun için haklı nedenleri olduğunu, bunların bugün için de geçerli olduğunu vurguladı.
Ukrayna’daki gelişmelerden kaygı duyan NATO müttefikleri Polonya, Estonya, Litvanya ve Letonya’ya desteğini yineleyen Merkel, İttifak’ın kolektif savunma yükümlülüğünün tüm müttefik ülkeleri kapsadığını vurguladı.