Ambargo nedeniyle Batı'yla arası bozulan Rusya, Avrasya Ekonomik Birliği'ni genişletmek için görüşmelere başladı. Putin, 1 Ocak'ta faaliyete geçecek birliğin kapısının Türkiye'ye açık olduğunu söyledi
Batı'nın yaptırımları nedeniyle zor günler yaşayan Rusya, Avrasya Ekonomik Birliği'ni canlandırmak için kolları sıvadı. Birliğe Rusya, Belarus, Kazakistan ve Ermenistan'dan sonra dün Kırgızistan da resmen katılma kararı aldı. Kırgızistan'ın üyeliği 1 Mayıs'tan itibaren başlayacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 1 Ocak 2015'ten itibaren resmen yürürlüğe girecek Avrasya Ekonomik Birliği'nin Türkiye, İsrail, Hindistan ve diğer istekli ülkelerle serbest ticaret anlaşması yaparak genişlemesi için görüşmelerin sürdüğünü duyurdu.
Putin, birliği genişletme hedefine atıfta bulunarak, "Vietnam'la serbest ticaret sözleşmesi projesine hazırlık için final aşamasına gelindi. Türkiye, Hindistan ve İsrail'le de benzer sözleşmeler üzerinde çalışmalar yapılıyor" dedi. Türkiye'nin birliğe ilgisi daha önce medyaya yansımıştı. Geçen sonbaharda Belarus'un başkenti Minsk'teki Avrasya Ekonomik Yüksek Konseyi'nde, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev "Türkiye de Gümrük Birliği'ne girmek istiyor" demişti.
4,5 trilyon dolarlık ekonomi
Birlik, serbest ticaretin yanı sıra üye ülkelerin finansal sistemlerinin koordine edilmesini, tarım ve sanayi politikalarının entegrasyonunu, işgücü pazarından ulaştırmaya kadar her sektörde uyumlu hale gelinmesini öngörüyor. Esas olarak Rusya'dan Çin sınırına kadar AB esasında işleyen bir ekonomik birlik sağlanmak isteniyor. Başkan Putin, yeni birliğin 4.5 trilyon dolar ekonomik büyüklüğü ve 170 milyondan fazla nüfusu olan bir yapı oluşturduğunu duyurdu. Rusya, Ukrayna'nın da birliğe katılması için çok uğraşmış ancak yaşanan süreç Kırım'ın ilhakıyla sona ermişti.
Sabah