logo

152 bin asansörden yüzde 64'ü riskli

"Kontrolü yapılan 152 bin 278 asansörün sadece 44 bin 329'u risksiz görülüp yeşil etiket alırken, 96 bin 542 asansörün ise yüksek risk taşıdığı tespit edildi"

Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği (AYSAD) Başkanı Sefa Targıt, bir yıllık süre içinde kontrolü yapılan 152 bin 278 asansörün sadece 44 bin 329'unun risksiz görülüp yeşil etiket alabildiğini belirterek, "Denetlenen 96 bin 542 asansörün yüksek risk taşıdığı tespit edildi. Bu tablo, kabul edilebilir ve sürdürülebilir değildir" dedi.

Targıt, son dönemde tartışılan asansörler konusunda düzenlenen bilgilendirme toplantısında her yıl ortalama 20-25 bin asansörün hizmete girdiği Türkiye'de 2013 sonu itibarıyla yeni asansör tesis iç pazarının 1,2 milyar lira büyüklüğe ulaştığını, bakım pazarının 300 milyon lira, ihracatın ise 150 milyon dolar civarında büyüklüğe sahip olduğunu söyledi.

Dünyada her yıl 875 bin yeni asansörün hizmete girdiğini anlatan Targıt, "Dünya genelinde şu anda 12 milyon asansör çalışıyor. Türkiye'de her bin kişiye 5 asansör düşüyor" diye konuştu.

Targıt, Türkiye'de kullanımda olan yaklaşık 400 bin asansörün her gün 50 milyon insan taşıdığını dile getirerek, asansörlerin, çok sayıda mekanik ve elektronik parçadan oluştuğunu, bunların da tıpkı otomobil ya da uçaklardaki gibi düzenli bakım ve kontrollerinin mutlaka uzman kişilerce yapılması gerektiğini belirtti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın, belediyelere görevini hatırlatmak için Türkiye'nin 7 bölgesinde farkındalık toplantıları yapmak zorunda kaldığını anlatan Targıt, yapılan denetimlerde ise asansörlerin yüzde 64'ünün yüksek riskli çıktığını bildirdi.

TRT Haber