logo

Asya Pasifik bölgesi küresel ekonomiden umutlu

Son dönemde petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün petrol ihracatçılarını vurması, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alım programını sonlandırması, Euro alanındaki sıkıntılar, ABD ve diğer bazı ülkeler tarafından Rusya’ya uygulanan ambargo gibi olaylar CEO’ların 2015’e daha temkinli yaklaşmasına yol açtı.

ABD ekonomisinde göreceli toparlanmaya karşın Avrupa ekonomileri ile Çin ve Japonya başta olmak üzere Asya ülkelerine ilişkin henüz ciddi bir iyileşmeden söz edilememesi ve jeopolitik gelişmeler nedeniyle CEO’lar biraz daha temkinli olmayı tercih etti. Küresel ekonomide bu yıl iyileşme bekleyen CEO’ların oranı ABD’de yüzde 29’da, Almanya’da ise yüzde 33 oldu. Türkiye’de CEO’ların yüzde 50’si küresel ekonomide iyileşme bekliyor.

PwC’nin dünya genelinde 1.300’ün üzerinde CEO ile görüşerek “Aksaklıklar Karşısında Yeni Çözümler” başlığı ile yayınladığı 18. Yıllık Küresel CEO Araştırması’nın sonuçlarına göre, 2015 yılında küresel ekonominin bir önceki yıla göre büyüme kaydedeceğini düşünen CEO’larının oranı düştü.

En iyimser CEO’lar Asya Pasifik’te

Bölgesel olarak sonuçları büyük farklılıklar gösteren araştırmaya göre küresel ekonomi konusunda en iyimser CEO’lar Asya Pasifik bölgesinde. Asya Pasifik bölgesindeki CEO’ların yüzde 45’i küresel ekonomide iyileşme bekliyor, onları yüzde 37 ile Ortadoğu ve Kuzey Amerika takip ediyor. Gelişmekte olan ekonomilerden Hindistan’da CEO’ların yüzde 59’u, Çin’de yüzde 46’sı, Meksika’da yüzde 42’si ekonomi konusunda iyimserken bu oran ABD’de yüzde 29’da, Almanya’da ise yüzde 33 oldu. Türkiye’de CEO’ların yüzde 50’si küresel ekonomide iyileşme bekliyor.

Dünya