logo

Belgelendirmeye 1,5 milyar dolar harcanıyor

TSE, 500 milyon liralık yatırımla hem Türkiye’de hem de yakın coğrafyada etkin bir belgelendirme kuruluşu olmayı hedefliyor. 20’den fazla laboratuvar kuran TSE, 15 milyar dolarlık Ortadoğu pazarından ciddi gelir sağlamayı amaçlıyor

Dünyada her yıl belge ve laboratuvarlara ödenen para 200 milyar doları aşıyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın araştırmasına göre, Türkiye’de yılda 1.5 milyar dolar belgelendirme için harcanıyor. Bunun sadece 300 milyon doları ülkede kalırken, 1.2 milyar doları Avrupalı kuruluşlara belgelendirme ücreti olarak ödeniyor. TSE, Avrupa’dan alınması zorunlu belgelere konusunda teşkilatını, belgelendirme olanaklarını güçlendirerek bu kaybı önlemeye çalışıyor. Bu amaçla da birçok laboratuvar açtı. Hedef 4-5 yıl içerisinde Türkiye’nin tüm testlerini yüzde 100 yerli kaynaklarla yapabilir hale gelmek.

Dünyada standardizasyon kuralları belirlenirken, Türk şirketlerinin de komitelerde olması gerektiğini vurgulayan TSE Başkanı Hulusi Şentürk, “Standartlar pazara girecek kuralı belirliyor. Artık dünyada standartlar savaşı söz konusu. Çin, sadece standart mühendisi olarak 4 bin öğrenci aldı. Biz daha yeni yüksek lisans programı açtırabildik. ABD Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı’nda da standart savaşları ve casusluklarıyla ilgili raporlamalar var” dedi. Şentürk, geçen yıl Ortadoğu’da gözetim pazarına girdiklerini hatırlatarak, 15 milyar dolarlık bu pazardan, pay almak için çalışacaklarını söyledi.

Dünya