Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü “Çığ Tehlike Haritaları” oluşturuyor. Haritalar ile çığ tehlikesi olan bölgeler belirlenecek ve söz konusu bölgenin yerleşime açılması durumunda bu haritalar göz önünde bulundurularak, gerekli tedbirler alınacak.
Çığlar, Türkiye’deki dağlık alanlarda artan turizm tesisleri, HES yapıları, yollar ve enerji nakil hatları gibi faaliyetlerden dolayı can ve mal kayıpları bakımından önemli problemler oluşturuyor. Bu sebeple Orman ve Su İşleri Bakanlığı çığların oluşabileceği alanları belirlemek maksadıyla çığ tehlike haritalarını oluşturmaya başladı.
Bu çerçevede ÇEM Genel Müdürlüğü 2015-2016 yıllarında, birisi Trabzon Çaykara’da, diğeri ise Rize Elevit (Yaylaköy) Yaylası’nda olmak üzere 2 adet “Çığ Tehlike Haritası yapılacak. Buna ilaveten Orman Genel Müdürlüğünce Çoruh Havzası projesi kapsamında bütün havzayı kapsayacak şekilde çığ tehlike haritası oluşturması çalışmaları devam ediyor.
4 adet proje hazırlandı
Doğu Karadeniz Bölgesi’nin dağlık kesimlerinde her yıl farklı büyüklüklerde çığ olayları meydana gelmesinden dolayı Orman ve Su İşleri Bakanlığı öncelikle çığ haritalarını oluşturmaya bu bölgelerden başladı. Buralarda meydana gelen çığ olaylarından bir kısmı yerleşim yerlerinde can ve mal kayıplarına yol açabiliyor. Bu bakımdan gerek mevcut yapılaşmaların durumunu ortaya koymak, gerekse yapılması planlanan yerleşim yerleri, sanayi ve turizm tesislerinin çığ tehlikesi olmayan alanlara yapılmasını sağlamak maksadıyla, buralarda çığ tehlike haritasının yapılması önem taşıyor.
Kar evlerin çatısına ulaştı
Bu arada, yüksek rakımda bulunan Sinek, Aladağ ve Kandil yaylalarına yakın köylerde birçok ev, ahır ve okul kar altında kaldı. Evlerinin pencere ve çatılarına kadar biriken arı kendi imkanlarıyla temizlemeye çalışan vatandaşlar, soğuk havada zorlu yaşam mücadelesi veriyor. Bir yandan günlük ihtiyaçlarını karşılamak için yoğun çaba sarf eden köy sakinleri, diğer yandan güçlükle hayvancılık yapmaya çalışıyor.
Millî Gazete