Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nde (CNRS) uzman Nicolas Lambert, Akdeniz'de 1993 yılından bu yana Avrupa'da daha iyi bir hayat hayali kurarak yola çıkan yaklaşık 30 bin göçmenin yaşamını yitirdiğini söyledi
Akdeniz'de 4 göçmen teknesinden 3'ünün alabora olmasıyla 300 civarında kaçak göçmenin yaşamını yitirdiği son trajedinin münferit bir olay olmadığını belirterek, 7 Şubat'ta Sahraaltı Afrikası'ndan yaklaşık 430 kadın, erkek ve çocuğun Libya'nın başkenti Trablus'un 15 kilometre doğusundan 4 tekneye bindirildiğini, her birinin daha iyi bir hayat yaşamak uğruna Avrupa'ya gitmek için 650 avro ödediğini ifade etti.
Akdeniz'in dünyanın en tehlikeli "göç yolu" olduğuna dikkati çeken Lambert, 2000'li yılların başından bu yana yaklaşık 20 bin göçmenin boğulduğu bu suların mezara döndüğü değerlendirmesinde bulundu. "Akdeniz'de 1993-2014 döneminde Avrupa'da daha iyi bir hayat hayali kurarak yola çıkan yaklaşık 30 bin göçmen yaşamını yitirdi"
Bu ölümlere Avrupa'nın kayıtsız kalamayacağını belirten Lambert, "2000'li yıllardan beri AB, göçmenlere karşı acımasız bir politika yürütüyor. İşgal edilme korkusu ya da diğer kimlik korkularından beslenen göç politikaları, bu hayali düşmanla mücadele edebilmek için giderek sertleşiyor" dedi.
"Avrupa'nın bu saçma politikasının tek somut sonucu var; her yıl daha fazla göçmen hayatını kaybederken, kaçakçılar daha da zenginleşiyor" diyen uzman, Akdeniz'de artan göçmen dramları karşısında artık Avrupa'nın önceliği, hayat kurtarmaya vererek ortak denizde tekrar refah ve kültürlerarası etkileşimi sağlamasının önemine vurgu yaptı.
AA