logo

TEOG’da eksiler ve artılar...

Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı taslak TEOG yerleştirme kılavuzunu inceleyen eğitimciler, yenilenen sistemin artılarını ve eksilerini sıraladı.

En olumlu özellik olarak tercih listesinin sayısının azaltılması ve 25 okul seçilmesi olarak belirtildi. En çok eleştirilen nokta ise nakil döneminin kısa sürmesi ve hiçbir yere yerleşemeyen öğrencinin otomatik olarak açık öğretime zorunlu kaydedilmesi oldu. Özel okullara kayıt tarihlerinin öne çekilmesinin ise hem iyi hem de kötü yanlarının olduğu düşünülüyor. ‘2015-Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu’ taslağı 4 Şubat’ta paydaşların görüş ve önerilerine sunuldu. Süre 18 Şubat’ta dolacak. Gelecek öneri ve eleştirilere göre taslağın güncellenmesi bekleniyor.

Artılar

Geçen yılki A ve B grubu tercih listeleri iptal edilerek, öğrencilerin tek listede 25 okul seçmesi isteniyor. Geçen yılki uygulamada B grubu tercih listesinde öğrenciler okul türü seçiyordu, okul tercih etme şansı yoktu.

Özel okula gidecek öğrenciler geçen yıl tercih yapmadığı için rastgele, genellikle de boş kalan uzak okullara yerleştirildiler. Öğrenciler daha sonra bu okullara giderek nakillerini almak zorunda kaldılar. Bu sene özel okula gidecekler tercih sistemine dahil edilmeyecek. 24 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında kayıt yaptıracaklar. Özel okula gitmeye kesin kararlı öğrenciler için olumlu bir uygulama. Nakil yaptırmak zorunda kalmayacaklar.

Özel okula gidecek olanlar önceden kayıt yaptıracağı için, devlet okullarında bu yıl daha az kontenjan açığı olacak.

Geçen yıl öğrenciler tercihlerini onaylatmak için kayıtlı oldukları okul müdürlüklerine gitmek zorunda kaldı. Bu sene öğrenci herhangi bir ortaokula giderek tercihini onaylatabilecek. Tercihler 6-16 Temmuz arasında yapılacağı için tatilde olan veliler, ikametlerinin bulunduğu şehre dönmek zorunda kalmayacak.

Eksiler

Daha düşük puanlılar iyi devlet okullarına yerleşebilir

Özel okullara kayıt tarihlerinin öne alınması hem iyi hem kötü. Özellikle kararsız öğrenciler mağdur olacak. Çünkü aklında bir devlet lisesi olan öğrenci puanı yetmeyeceği düşüncesiyle tercih yapmayıp, özel okula kaydolacak. Ancak belki de o okula, tercih yapan, kendisinden daha düşük puanlı öğrenciler yerleşecek.

Nakil döneminde de sadece 5 okul seçilecek. Boş kontenjanlar geçen yıla göre daha az olacağı için yüksek puanlı öğrencilerin nakillerle istedikleri okula yerleşmeleri zor.

Hürriyet