logo

Avrupa-Yunanistan krizi sürüyor

Avrupa-Yunanistan kavgasında son sözler cuma günü söylenecek. Anlaşma sağlanamazsa yaşam standardı % 80 düşecek ve maaşlar ödenemeyecek

Yunanistan ile Avrupa arasındaki kritik zirveden sonuç çıkmadı, Komşu'ya cuma gününe kadar süre verildi.

Peki verilen süre dolduktan sonra anlaşma sağlanamazsa ne olacak? Uzmanlara göre, Yunanistan çok ciddi darbeler alacak ancak Avrupa Birliği'nin manevra alanı geniş. İki taraf net olarak göremese de yapılan olası senaryolar işlerin daha da karışacağına işaret ediyor.

Yunanistan'ın anlaşmaya varamaması ve Euro Bölgesi'nden çıkması halinde birkaç hafta içinde halkın genel yaşam standartlarında yüzde 80'lik bir düşüş öngörülüyor. Yunanistan hiçbir ülkeden borç alamaz hale gelince sosyal güvenlik ve maaş ödemeleri aksamaya başlayacak. Yeni para birimi hazırlanana kadar maaşlar euro üzerinden ödenmek zorunda olduğu için burada sıkıntı çıkacak. Hükümet borçları ödeyemeyecek hale gelecek. Ülke bankalarından tüm para çekimleri mecburen durdurulacak. Yurtdışına da para çıkışı yasaklanacak. Bunu aşmak için hükümet yeni para biriminden bolca basmak zorunda kalacak ve yüksek enflasyon ortamı oluşacak. Uzun vadede Yunanistan daha rekabetçi bir kura sahip olacak ancak yapısal sorunların çözülmemesi nedeniyle gerekli fayda sağlanamayacak.

Öte yandan, borç yükü altındaki Yunanistan ile diğer Euro Bölgesi hükümetleri arasında, mali ve ekonomik anlaşmaya yönelik görüşmelerin kopma noktasına gelmesi Berlin ve diğer Euro Bölgesi hükümetleri için tehlikenin ne kadar büyük olduğunu ilk kez gözler önüne seriyor. Meselenin özünde Berlin, Madrid, Lizbon, Dublin ve diğer başkentlerin Yunanistan'ın şu anki kurtarma programının uzatılmasını ve yardım şartlarını kabul etmesi ısrarı yatıyor. Almanya ve diğerleri için euronun uzun vadeli başarısı, kuralların uygulanma biçiminin herkes için geçerli olduğu algısına bağlı.

Sabah