logo

TÜBİTAK kansere çare arıyor

TÜBİTAK, günümüzün en yaygın hastalıklarından olan obezite, diyabet, hipertansiyon, romatizma ve kanser tedavisinde kullanılacak yerli ilaç üretilmesi için harekete geçti. Bilimadamlarına çağrı yapan TÜBİTAK, yerli ilaç geliştirenlere 2.5 milyon liraya kadar destek sağlayacak.

TÜBİTAK, ithalatına her yıl milyarlarca lira para ödenen kritik ilaçların yerli imkanlarla üretilmesi için yeni bir çağrı programı açtı. Araştırmacılara, üniversitelere ve sanayiye yönelik açılan program kapsamında obezite, diyabet, hipertansiyon, genetik hastalıklar, romazitma ve kanser tedavisinde kullanılabilecek biyoteknolojik, biyolojik ve sentetik yeni ilaç moleküllerinin geliştirilmesine yönelik projelerin geliştirilmesi hedefleniyor. Geliştirilen ilaçların sonraki dönemde patent alması sağlanacak. İlaçların preklinik invitro ve invivo deney hayvanı çalışmalarını da içermesi gerekecek.

Üniversitelere öncelik

Projeyle toplumun büyük kısmını etkileyen obezite, yüksek tansiyon, diyabet ve kanser gibi hastalıklarda varolan tedavilere üstünlük sağlanması amaçlanıyor. TÜBİTAK’a sunulacak çalışmaların katma değerinin yüksek ve yenilikçi olmasına bakılacak. Biyoteknolojik, biyolojik ve sentetik olarak üretilecek etkin maddelerin Avrupa Farmakopesi ve Uluslararası Harmonizasyon Topluluğu’nun belirlediği standartları da taşıması gerekecek. Program kapsamında talep edilecek toplam makine bedeli, önerilen proje bütçesinin yüzde 20’sini geçemeyecek. Çağrı kapsamında 2006 yılından sonra kurulan üniversitelere ekstra destek verilecek.

2.5 milyon lira destek

TÜBİTAK ilaç geliştirmek isteyen araştırmacılara projenin büyüklüğüne göre 500 bin liradan 2.5 milyon liraya kadar destek verecek. Proje yürütücüsü araştırmacılara ayda 2 bin lira, proje yöneticilerine ayda 2 bin 500 lira, araştırmacılara ayda bin lira ve danışmanlara da ayda bin 500 lira parasal destek verilecek. Küçük ölçekli projeler en fazla 24 ay, orta ve büyük ölçekli projeler ise en fazla 36 ay desteklenecek.

Hürriyet