logo

Avrupa'da ırkçılık dalgası

Almanya'da NSU'ya rağmen göçmen ailererin şüpheli görülmesi, Kanada'da hakimin başörtü nedeniyle davayı terketmesi, Avusturya'da Müslümanların taleplerinin görmezden gelinmesi ve Hollanda'da Türkçe derslerinin müfredattan çıkarılması eşitliğin, din ve vicdan özgürlüğünün bazı Avrupa ülkelerine uğramadığını gösteriyor

Uluslararası Af Örgütü’nün Almanya Genel Sekreteri Selmin Çalışkan, ırkçı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün cinayetleri hakkında Alman makamlarının yeterli soruşturma yapmadığını belirterek “Yeni bir meclis araştırma komisyonunun oluşturulmasında büyük yarar var” dedi. Çalışkan, Almanya’da 8’i Türk 10 kişiyi öldüren NSU terör örgütü hakkında yürütülen soruşturmadaki eksiklikleri eleştirdi. Çalışkan, Alman meclisinin ve hükümetinin bu konuda daha aktif olmasını istedi. NSU tarafından 2000-2007 yıllarında işlenen cinayetlerin ardından Alman güvenlik birimlerinin göçmen aileleri şüpheli olarak gördüğünü, ırkçı saldırı ihtimalini dışladığını hatırlatan Çalışkan, bunun büyük bir soruna işaret ettiğini kaydetti.

Tesettüre müdahale!

Kanada’da bir skandal daha yaşandı. Kanada’nın Quebec eyaletinde bir hâkim, duruşma salonundaki davalı Müslüman kadının başörtülü olmasını gerekçe göstererek, davaya bakmadı. Quebec Eyalet Mahkemesi hâkimi , duruşmada davalı Müslüman kadından başörtüsünü çıkarmasını istedi. Başörtüsünü dini inancı nedeniyle çıkarmayacağını belirtti. Bunun üzerine hâkim, duruşmaya devam etmedi.

"Avrupa ilkelleşiyor"

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kudret Bülbül, Avusturya Federal Parlamentosu tarafından dün oy çokluğu ile kabul edilen “İslâm Yasası”nı, İslâm toplumunun taleplerini göz ardı eden bir yasa olarak değerlendirdi

Yasa düzenlemesinin evrensel hukukun ve anayasanın teminat altına aldığı din özgürlüğü, devletin tarafsızlığı, dernekleşme özgürlüğü gibi temel insan hakları konusunda problem taşıdığına dikkat çeken Bülbül, yeni yasa ile birlikte diğer dini gruplara getirilmeyen birçok kısıtlamanın yalnızca İslâmi organizasyon ve derneklere getirildiğini ve bu durumun da anayasal hüküm olan eşit muamele ilkesiyle bağdaşmadığını vurguladı.

Türkçe ders talebi reddedildi

Hollanda’da Temyiz Mahkemesi’nin, 2004 yılında tasarruf tedbirleri gerekçesiyle müfredattan çıkarılan Türkçe derslerinin ilkokullarda yeniden verilebilmesi amacıyla Türklerin açtığı davada, ret kararı verdiği bildirildi.

Millî Gazete