İslam ülkeleri içinde yatırım çekme potansiyeli en yüksek olan ülkelerden biri olarak Türkiye gösterildi. 2013’te 820 milyar dolarlık milli gelire ulaşarak, 870 milyar dolarlık Endonezya’nın ardından İslam dünyasının ikinci büyük ekonomisi olan Türkiye aynı yıl 13 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çekerek İslam ülkeleri arasında 2. sıraya yerleşti.
Türkiye, “Büyüyen İslami Pazarlar Yatırım Endeksi”nde de ilk 10 içerisinde yer aldı. Listede Malezya, Endonezya, BAE, Katar, Kazakistan, Mısır, S.Arabistan, Fas ve Mozambik de bulunuyor. İslam ülkeleri içinde yatırım çekme potansiyeli en yüksek olan ülkelerden biri olarak Türkiye gösterildi. 2013’te 820 milyar dolarlık milli gelire ulaşarak, 870 milyar dolarlık Endonezya’nın ardından İslam dünyasının ikinci büyük ekonomisi olan Türkiye 2013’te 13 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çekerek İslam ülkeleri arasında 2. sıraya yerleşti ve Büyüyen İslami Pazarlar Yatırım Endeksi’nde ilk 10 içerisinde yer aldı.
“Büyüyen İslami Pazarlar Yatırım Görünüm Raporu 2015”, Bahreyn’de düzenlenen “Küresel İslami Yatırım Yolları 2015” konferansında açıklandı.
Enerji, tarım ve gıda yatırımlarda en önemli sektör
Büyüyen İslami Pazarlar Yatırım Endeksi’nde ise Türkiye ilk 10 içerisinde yer aldı. Malezya’nın ilk sıraya yerleştiği listede sırasıyla Endonezya, BAE, Katar, Kazakistan, Mısır, Suudi Arabistan, Fas, Türkiye ve Mozambik yer aldı. İlk 10 ülke yatırım potansiyeli açısından diğer 47 İslam ülkesine göre daha üstün performans gösteren ülkelerden oluşuyor.
Ülkeler temel büyüme verileri, büyüme ivmeleri, yatırım ivmeleri ve göreceli ülke risklerinin de yer aldığı 9 farklı ölçüte göre analiz edildi. Doğrudan yabancı yatırım çekmede 2009-2013 döneminde yüzde 217 artış sağlayan Malezya ise büyüme ve yatırım ivmesinde liste başı oldu. Yatırım fırsatları açısından İslam ülkelerinde en yüksek getiri potansiyeli taşıyan sektörler: Enerji, Tarım ve Gıda, Elektronik, Turizm ve Ulaştırma, Metal, Kimya ve Bileşenler, Plastik ve Kauçuk, Textil ve Hazır Giyim, Altyapı ve İnşaat, Sağlık Ürünleri ve Hizmetleri.
Müslüman ekonomiler BRICS’den hızlı büyüyecek
- İslam Konferansı Teşkilatı’na (İKT) üye 57 Müslüman ülkenin Gayri Safi Milli Hasılalarının (GSMH) toplamı 2013 sonu itibariyle 6.7 trilyon dolara ulaştı.
- İslam ülkelerinin ekonomik büyüklüğü 2019’da 10 trilyon dolara ulaşacak.
- İslam ülkelerinin 2015-2019 döneminde yılda yüzde 5.4’lük büyüme ortalamasını yakalaması bekleniyor. En hızlı büyüme yüzde 7.0 ile Nijerya’da kaydedilecek.
- Aynı dönemde dünya yıllık ortalama büyüme hızının yüzde 3.6, BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) ülkeleri büyüme hızı ise yüzde 3.9 olarak tahmin ediliyor.
- Buna göre İslam ülkelerinin gelecek 5 yılda dünya ortalamasından 1.8 puan, BRICS ortalamasından ise 1.5 puan daha fazla büyüyeceği öngörülüyor.
- Türkiye 820 milyar dolarlık ekonomisiyle Endonezya’nın ardından İslam dünyasının ikinci büyüğü.
- Helal gıda ve yaşam pazarının büyüklüğü 2.1 trilyon dolara çıktı.
- İslami finans sektörünün pazar büyüklüğü 1.5 trilyon doları geçti.
- İKT üyelerinin 2010 yılında dünya nüfusu içinde yüzde 23.4 olan payı, 2030’da 2.2 milyarlık nüfusuyla yüzde 26.4’e çıkacak. 2030’da bu ülkelerde ortalama yaş 30 olarak tahmin ediliyor.
Dünya