logo

Uygurlar ve İlham Tohti BM gündeminde

BM’nin dini özgürlüklerden sorumlu özel Temsilcisi ve İnsan Hakları Raportörü Heiner Bielefeldt, Çin’in Uygurlara yönelik “baskı ve korkutma” politikalarının “sinir bozucu ve rahatsız edici” olduğunu söyledi. Doğu Türkistan meselesi ve geçtiğimiz Kasım ayında ömür boyu hapis cezasına çarptırılan İlham Tohti konusu BM toplantılarında gündeme geldi.

17 Mart’ta Cenevre’de insan hakları ve hukuki konuların görüşüldüğü BM genel kurulunda İnsan Hakları İzleme Örgütü Temsilcisi Çin yönetiminin son bir yıl içerisinde Çin Vatandaşlarına ve özellikle Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlara fikir ve ifade özgürlüğü noktasında saldırılarını arttırdığını, insan hakları ve hukuk aktivistlerinin saldırılara maruz kaldığını ve tutuklandıklarını dile getirdi. Sözcü tutuklanan Uygur aktivistlerin içerisinde Dr. İlham Tohtı’nin de yer aldığını ifade etti ve Çin’in Dr. Tohti’yi tutuklayıp ömür boyu hapisle cezalandırmasının “Uygur ve Çin Toplumları” arasındaki diyalog ve karşılıklı anlayışı büyük oranda sekteye uğrattığını dile getirdi.

Hong Kong, Tibet ve Uygur Bölgelerinde genel durumun gün geçtikçe kötüye gittiğini belirten sözcü, Çin’in bu durumu bahane ederek Terörle Mücadele ve Toplumsal İstikrara ait kanunlar adı altında yasaları kabul ederek insan haklarını ciddi tehdit ettiğini ifade etti. Ayrıca, Çin’in insan hakları konusunda BM ile yeterli işbirliği ve dayanışma göstermediğini belirterek “Çin son durumu ciddi olarak bir kez daha düşünmeli ve bu konuda BM ile samimi olarak işbirliği yoluna gitmelidir” dedi.

BM insan hakları gözlemecilerinin Çin, Tibet ve Doğu Türkistan’a giderek yerinde incelemeler yapmasına izin vermesini talep ettiği ancak, şimdiye kadar Çin yönetiminin her hangi bir cevap vermediği kaydedildi.

Dünya Bülteni