Enflasyonu da yükselten gıda fiyatlarındaki artışın altından marketlerin raf zammı ve markalı üretim giderleri çıktı. Tüketici, market markalı ucuz ürünlere yöneldi. Sektör, "Bıçak kemiğe dayandı, denetim şart. İzleme kurulu aktifleşsin" diyor.
Bir araştırma şirketinin 300 temel üründe yaptığı araştırma gıda fiyatlarındaki suni artışı gözler önüne serdi. Sonuçlara göre, geçtiğimiz şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre fiyatlar ortalama yüzde 17.90 arttı. Yıllık enflasyon rakamının neredeyse iki katı hızda artan gıda fiyatları tüketicinin kafasını karıştırıyor. Artışta marketlerin yüksek raf, gondol, giriş bedeli gibi şartlarına uyum sağlamak için satış fiyatlarını son aylarda iyice artıran bazı üreticilerin etkisi var. Rafa girmenin bedelini fiyatlara yansıtarak, faturayı tüketiciye çıkaran üreticilere tepki büyüyor. Tüketiciler, fiyatların daha uygun olduğu market markalı (private label) ürünlere yöneliyor.
Ambalajlı Süt Üreticileri Derneği Başkanı Harun Çallı, süt piyasasının son dönemde yüzde 60-70'inin private label üretimden oluştuğunu söyledi. Bu üretime giren firma sayısının da arttığına işaret eden Çallı, "Sepet ortalaması yükseliyor. Tüketiciler ucuz ürünün peşine düştü" diye konuştu. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz da, son dönemde gıda fiyatlarındaki artışa dikkat çekti. Markalı üretim yapan firmaların fiyatlara hem marka değerini yansıttığını, hem de zincir marketlerin raf ve gondol ücreti gibi giderlerini eklediğini belirten Kopuz, şöyle konuştu: "Fiyatların kontrolü için denetimin artırılması şart. Geçtiğimiz aylarda kurulan Tarım Ürünleri Piyasalarını İzleme Kurulu'nun daha aktif bir şekilde çalışması gerekiyor."
Sabah