TBMM Genel Kurulu’nda İş Sağlığı ve Güvenliği Paketi’ne eklemek üzere gece yarısı hazırlanan değişiklik önergesiyle Soma Ermenek maden kazasında ölenlere sağlanan tüm imkanlardan bugüne kadar ölen herkesin yararlanması hükmü getirildi. Kanun Tasarısı'nın 7 maddesi kabul edildi, 2 maddesi metinden çıkarıldı.
Kabul edilen maddelere göre, işverene teknik rehberlik ve danışmanlık yapmak üzere görevlendirilen iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı, görev aldığı iş yerinde göreviyle ilgili mevzuat ve teknik gelişmeleri göz önünde bulundurarak iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili eksiklik ve aksaklıkları, tedbir ve tavsiyeleri belirleyecek ve işverene yazılı olarak bildirecek.
Bildirilen eksiklik ve aksaklıkların acil durdurmayı gerektirmesi veya yangın, patlama, göçme, kimyasal sızıntı ve benzeri hayati tehlike arz etmesi, meslek hastalığına sebep olabilecek ortamların bulunmasına rağmen işveren tarafından gerekli tedbirlerin alınmaması halinde, bu durum iş yeri hekimi veya iş güvenliği uzmanınca, bakanlığın yetkili birimine, varsa yetkili sendika temsilcisine yoksa çalışan temsilcisine bildirilecek. Bildirim yapmadığı tespit edilen iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının belgesi 3 ay, tekrarında ise 6 ay askıya alınacak.
Bu bildirimden dolayı işvereni tarafından iş yeri hekimi veya iş güvenliği uzmanının iş sözleşmesine son verilemeyecek ve hiçbir şekilde hak kaybına uğratılamayacak. Aksi takdirde işveren hakkında bir yıllık sözleşme ücret tutarından az olmamak üzere tazminata hükmedilecek. Kötü niyetle gerçek dışı bildirimde bulunduğu mahkeme kararıyla tespit edilen kişinin belgesi ise 6 ay askıya alınacak.
Tasarıdaki bazı değişiklikler şöyle:
- İş yerinde durdurulan işlerde izinsiz çalışma yaptıran işveren veya işveren vekillerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.
- Ölümlü iş kazası meydana gelen maden iş yerlerinde, kusuru yargı kararıyla tespit edilen işveren, 2 yıl kamu ihalelerinden yasaklanacak.
- İş yerlerinde işin durdurulması kararı, kolluk kuvvetleri marifetiyle uygulanacak.
- Taşeron çalışanlara kadro verilmesine ilişkin düzenleme çalışma tamamlanamadığı için ertelenecek. Buna göre Bakanlar Kurulu’nun hangi taşeron çalışanın kadroya alınacağına ilişkin karar verme süresi 31.12.2015 tarihine kadar uzatılacak.
- Madenlerde yaşam odası kurulabilecek. Ancak buna göre yaşam odaları sadece metal sektöründeki madenlerde oluşturulacak.
- Soma maden kazasında ölenlere sağlanan tüm imkanlardan bugüne kadar ölen herkesin yararlanması düzenlendi. Böylece 28.10.2014 tarihine kadar olan kazalarda ölenler için getirilen düzenlemede tarih sınırı kaldırılarak, kanunun yürürlüğe gireceği tarihe kadar yaşanacak maden kazalarında ölenler Soma mağdurlarıyla maaş, tazminat gibi aynı haklara sahip olacak.
Milliyet