Tarımsal büyümeyi öncelikleri arasına alan hükümet, havza bazlı üretim modeline geçmek için çalışmalarını tamamladı. Toprak, ısı, nem, verimlilik, doğal afet riski gibi unsurların araştırıldığı model kapsamında Türkiye'deki tüm tarım havzalarının haritası çıkarıldı. Coğrafi koşullar göz önünde bulundurularak hangi üründe en yüksek verimin alındığı hesaplandı.
Tarım Bakanlığı'nın 5 yıldır üzerinde çalıştığı ve tarım haritasının ilk ayağı olan modelin, üretimi yüzde 20 artırması bekleniyor. Hububat, yağlı tohumlar, yem bitkileri ve tahıl ürünlerinde pilot uygulamayla başlatılacak olan çalışmanın ilk teşvik primleri 2016'da ödenecek. Benzer modelin ilerleyen dönemde meyve-sebze için de uygulanması planlanıyor. Yeni modelde çiftçi, verim bazlı üretime yönlendirilecek. Örneğin, Antalya'da 1 metrekarelik arazide 1 ton buğday elde edilirken, Konya'da aynı alanda 100 ton verim alınıyorsa, çiftçi Konya'da buğday için daha çok teşvik alacak. Antalya'da ise en yüksek verim hangi üründe ise ona teşvik verilecek. Bu kapsamda, Edirne'de ayçiçeği, Adana'da pamuk üretimi desteklenecek. Toprak kayması, sel riski bulunan alanların da belirlendiği çalışma sayesinde ürünlerdeki ani kayıpların önüne geçilecek.
Spekülatöre bahane yok
Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, "Bu model olası riskler hesaplanarak planlandı. Artık aşırı yağmur, toprak kayması gibi nedenlerle yaşanan üretim kaybının önüne geçilecek. Kayma riski olan alanlar ağaçlandırılacak. Afetleri bahane edip fiyatlarla oynayan spekülatörlere fırsat verilmeyecek" dedi. Yetkin, yeni modelle yıllık rekoltenin net bir şekilde ortaya çıkacağını da söyledi.
Sabah