Önceki gün Libya açıklarında batan kaçak göçmen teknesinde bulunanlardan sadece 28'i sağ kurtarılabilmiş, 21 ceset de denizden çıkarılmıştı. Facianın ilk gününde teknede 700 kişi olduğu haberi gelmişti.
Tekneden sağ kurtulan bir Bangladeşli'nin teknede aslında 950 kişi bulunduğunu, 250 kişinin teknenin ambarına kilitlendiğini söyledi. Kilit altında olan 250 mülteciden en az 50'sinin çocuk olduğunu söyleyen Bangladeşli "Bu ağırlık nedeniyle teknelerin sulara gömülmesi daha çabuk gerçekleşti" dedi. Teknedeki kaçakların Cezayir, Mısır, Bangladeş, Somali, Nijerya, Senegal, Mali, Zambia ve Gana vatandaşları olduğ öğrenildi. İtalya Başbakanı Matteo Renzi de "Zaman tükendikçe kayıp mültecilere sağ ulaşma ihtimali azalıyor. Anlatılanlara göre, insanları teknenin içine kilitlemişler. Olayın nasıl geliştiğini araştırıyoruz" diye konuştu.
3 tekneden imdat çağrısı geldi
Öte yandan Uluslararası Göç Örgütü, dün Roma'daki bürosuna Akdeniz'de uluslarası sularda seyreden 3 tekneden imdat çağrısı aldığını duyurdu. Bir teknenin batmak üzere olduğu bilgisi üzerine İtalya ve Malta arama kurtarma ekipleri harekete geçti. İlk belirlemelere göre 300 kişi taşıyan bir teknenin battığı, 20 kişinin öldüğü açıklandı. Diğer iki teknenin akıbeti ise henüz bilinmiyor.
İtalya'nın göç feryadı 'Kuzey'den duyulmuyor
Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları mülteci krizini görüşmek için dün Lüksemburg'da acil toplantı yaptı. İtalya, Yunanistan ve İspanya gibi mülteci kriziyle mücadele etmekte yalnız kalan Akdeniz ülkelerine Kuzey Avrupalı ülkelerinin yardımda bulunması tartışıldı. Kuzey Avrupalı ülkeler, göç endişesiyle Akdeniz'deki kurtarma operasyonlarına karşı hala mesafeli bir tutum sergiliyor. İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, mülteci sorununa sessiz kalan ülkeleri sert bir dille eleştirdi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini "Daha fazla bahanemiz kalmadı" dedi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya'ya "Size tüm desteğimizi vereceğiz" mesajı verdi.
Sabah