logo

3 Aylar ve Regaip Kandili üzerine

Büyük alim ve mutasavvıf Prof. Dr. Mahmud Es’ad Coşan Hocaefendi’nin mübarek üç aylar ve Regaib Kandili üzerine kaleme aldıkları makale ve sohbetlerinden derlediğimiz bölümleri istifadenize sunuyoruz.

ÜÇ AYLAR GELDİ
Kadın ve Aile Dergisi / Kasım 1996
Perşembeyi Cumaya bağlayan gece de mübarek Regàib Kandili.
Kudsî ve mübarek gecelerin tüm okuyucularıma hayırlı, feyizli, sevaplı, karlı ve faydalı olmasını Cenab-ı Hak'dan bütün kalbimle temenni ve niyaz eyler, daha nice mutlu ve kutlu günlere, gecelere, bayramlara afiyet ve saadetle ulaşmalarını dilerim.

Aziz kardeşlerim bu güzel fırsatları iyi değerlendirsinler; gündelik olağan alışkanlıklarından sıyrılsınlar, aşk ve şevklerini tazelesinler, tevbelerini yenilesinler, Allah'ın razı olduğu yola girsinler, cennet yönüne yönlensinler; yıllık mânevî muhasebelerini yapsınlar!

Geçen Ramazan'dan beri halleri nasıl; kâr-zarar durumları ne alemde? Ne gibi sevaplar, hayırlar yaptılar; ahirete, mahkeme-i kübraya ne türlü hazırlıkları oldu? Hangi kötü huyları bıraktılar, hangi iyi ve güzel hasletleri iktisab eylediler? Ömr-i azizleri ne yola sarf oluyor? Yüce Mevlâ cümlemizin akibetini hayr eylesin, hepimize imân-ı kâmil ile, ardımızda eserler, sadaka-i cariyeler bırakarak, hayırlı evlatlar yetiştirerek, ümmet-i Muhammed Aleyhisselâm'a en güzel ve en faydalı hizmetler yapmış olarak, ahirete göçmeyi nasib ü müyesser eylesin!

İnsanın, alıştığı kötü yaşamını bırakması da, sahip olduğu iyi hal ve hasenatını devam ettirmesi de zordur. Şeytan hiç boş durmaz, aman vermez, en salih kimseleri bile ayartmağa, baştan çıkatmağa çalışır; şerrinden Allah'a sığınmalı, devamlı abdestli gezmeli, dilinden zikrullahı eksik etmemeli!

Bu mübarek aylar, günler ve geceler büyük fırsatlardır. Hele mübarek ramazanda şeytanların büyükleri ve azılıları iyice bağlanır, durum çok hoş ve müsait olur; ama Ramazan'a hazırlık da, ta Receb ayından başlar. Receb dikim ve ekim, Şa'ban tımar ve bakım, Ramazan ise hasat ve biçim ayıdır. Ramazan'da bol ve bereketli mahsûl almak, çok ecir ve sevap kazanmak, mânevî muradına ermek isteyenler Receb ayında içten ve kalpten tevbe edip, çok nafile oruç tutsunlar, çok sadaka versinler, çok tevbe ve istiğfar eylesinler; dînî, tasavvufî ve ahlâkî eserleri, büyük alimlerin va'z ü nasihatlerini çok candan takip etsinler, gece ibadetine kalksınlar, çok dua etsinler ki muratları husule gelsin!

Üç aylar geldi, mevsim-i hayr ü bereket, zaman-ı rahmet ü mağfiret, sebeb-i duhûl-i cennet... ama, ne mutlu gaflet etmeyip, kadr ü kıymetini bilip gereğince istifade ve istifâza edebilenlere!

ÜÇ AYLAR YENİ BİR MANEVİ HAMLE DEVRESİ
İslâm Mecmuası / Nisan 1984

ÜÇ AYLAR (Receb, Şa'ban, Ramazan) denilen bir nurlu devre, bir manevi hayr-ü bereket, feyz-ü fazilet mevsimi başladı.

Bizler bu yeni fırsatta kendimize yeniden çekidüzen vermeli; günden güne safileşip yüksele yüksele, Şa'ban'dan, Ramazan'a Ârifâne geçmeli; en sonunda da maddi, manevi ve ruhi bakımdan gerçek bir bayrama ermeliyiz.

Abdül-Kadir-i Gîlânî (k.s.) (Hayatı; Hicri 470-561/Mîlâdi 1077-1166) Günyetü't-tâlibîn adlı eserinde şöyle yazıyor:
"Receb: tevbe; Şa'ban muhabbet; Ramazan da Hakk'a kurbiyet ve vuslat ayıdır."
"Receb: Günahı, zulm ü cevri terketme; Şa'ban: Salih amel işleyip vefa gösterme; Ramazan ise Sıdk u safaya erme ayıdır."
"Receb'de şevkle girişilen tevbe ve hasenât, kabule mazhar olur; Şa'ban'da işlenmiş eski seyyiat, afv ü mağfiret kılınır; Ramazan'da ise kula, ilâhi ihsan ve ikramlar bahşedilir."
Bu sebepten, baştacımız, göz nurumuz ve gönül sürûrumuz, sevgili Peygamberimiz, bu ÜÇ AYLAR hakkında:
"Receb Allah'ın, Şa'ban benim, Ramazan da ümmetimin ayıdır." buyurmuş.

Zünnûn-ı Mısrî rh.a. (vefatı: Hicri 245/Miladi 859) diyor ki: "Receb ekme, Şa'ban sulama ve tımar, ramazan ise hasad ve biçim ayıdır."
"Sene bir ağaca benzetilse Receb, o ağacın yapraklanma; Şa'ban, çiçeklenip meyvalanma; Ramazan ise olgunlaşan mahsülün devşirilip toplama zamanıdır."

Hülasa: Günahkâr, âsi, kücrim, gafil kulların, eğriyi bırakıp doğruya, batılı bırakıp hakk'a kötüyü bırakıp iyiye, yönelmesi, yani Tevbe-i nasûh eylemesi:
.... Yaratılışı gayesini sezip, görevini idrake başlaması, sorumluluğunu hissetmesi, aziz ve celil rabbimiz olan Allah'a mahbub ve makbul kul olmaya yönelmesi;
... Nûmune-i imtisalimiz, rehberimiz, Rasulullah efendimize s.a.s., efendimize hashalis ümmet olmaya çalışması için ÜÇ AYLAR her yıl tekerrür eden büyük bir imkan, kıymetli bir fırsat, uygun bir zaman ve vasattır.

Aziz kardeş! Bu büyük lutfun kadrini bil! Acaba bir dahaki tevbe mevsimine erebilecek misin? Fırsat geçirme, tembellik ve gafleti kov, gayrete gel, Hakk'a dön! O'nun engin rahmetine tâlip ol, yolunda kaim-zikrinde daim ol ki cümle felah bundadır.