Denizlerde 15 Nisan’dan 1 Eylül’e kadar, trol ve gırgır ağlarıyla avcılık yapan balıkçılar için av yasağı var.
Çünkü bu dönemde balıklar ürüyor. Gırgır ve trol ile avlanma, balıkların yuvalarını tahrip ederek üremelerini engelliyor. Bu dönemde balıkçılar çiftlik balığı, ithal balık veya av mevsiminde yakalanmış ve soğuk hava depolarında saklanmış balıkları satabilecekler. Tarım Bakanlığı’nın derlediği bilgilere göre denizlerde ve iç sularda 19 bin balıkçı teknesi ava çıkıyor. Bunların 14 bini, boyu 8 metreden küçük tekneler. Boyu 30 metreden büyük 250 balıkçı teknesi var.
Son verilere göre denizlerden avlanan balık miktarı 340 bin ton, iç sulardan 35 bin ton balık avlanıyor. Denizlerdeki balık çiftliklerinde 110 bin ton ve iç sulardaki çiftliklerde 120 bin ton olmak üzere 230 bin ton toplam çiftlik balığı üretimi var. Denizlerden avlanan balığın yarıdan fazlası hamsi. Avlanan hamsinin yarısı balık unu fabrikalarına gidiyor. Hamsiden sonra en fazla avlanan deniz balığı 24 bin ton ile sardalya ve 22 bin ton ile istavrit.
Çiftlik balıkçılığı hızla büyüyor
2002 yılında toplam su ürünleri üretiminin yüzde 10’u çiftliklerde üretilirdi. Şimdilerde çiftliklerin payı toplam balık üretiminde yüzde 40’a yaklaştı. Türkiye’de kişi başına su ürünleri tüketiminin gelişmiş ülkelerin altında. Dünyada kişi başına su ürünleri tüketimi 19 kiloya yakın. Avrupa’da 23 kilogram.
Biz yılda 6.5 kg dolayında balık tüketiyoruz. Yılda toplam balık tüketimimiz 480 bin ton. Tükettiğimiz 100 kg. deniz ürününün 16 kilogramı ithal balık.
Denizlerde yanlış avlanma sonucu balıkları üreyemez hale getirdikçe, daha doğrusu denizleri kuruttukça ithal balığa daha çok mahkum hale geleceğiz. İşte o nedenle üreme dönemi av yasağına uymak zorundayız.
Dünya