Türk Lirası’nın dolar karşısında rekor düşük seviyeleri görmesinin ardından, küresel bir endişede gözler Türkiye ekonomisine çevrildi.
Uzmanlar dolar cinsinden dış borçların geri ödenme maliyetlerinin ciddi artış yaşadığını vurgulayarak, Türkiye’nin para biriminin düşmesinin ihracata bir katkı sağlamadığına dikkat çekiyor.
Para biriminin düşüşünün Euro Bölgesi’nde gerçekleşen parasal genişlemenin ardından olduğu gibi, ürünleri daha rekabetçi hale getirerek ihracatı artırması gerektiğini belirten uzmanlar, Türkiye’de bu durumun gerçekleşmediğini, bir çok şirketin lira olarak elde ettiği cirolarla dolar borcunu ödemekte zorlanacağını belirtiyor. Türkiye’nin dış borcunun yüzde 58’e yakın bir kısmının dolar cinsinden olduğunu vurgulayan uzmanlar Euro Bölgesi’ne yapılan ihracatın toplamın yüzde 30’unu oluşturduğunu vurguluyor. TL’nin dolar karşısında son dönemde negatif ayrışmaya başlaması uzmanların dikkatini çekiyor. Dolar endeksi gerilerken dolar/TL yükselişini sürdürüyor.
İhracat Avrupa’ya ama euro karşısında düşmedi
Finansal istikrar riskinin arttığı belirtilen Reuters analizine göre son bir yılda dolar karşısında yüzde 20 değer kaybederek 2.74 tarihi rekor seviyesini gören lira, en büyük ihracat yaptığı bölge Avrupa olmasına rağmen, euro karşısında bir yıl öncesine göre sadece yüzde 0.1 değer kaybetti.
Türkiye’nin geçtiğimiz ay açıklanan ihracat verileri bir yıl öncesine göre yüzde 13.4 düşüş yaşarken, ithalat ise sadece yüzde 5.6 geriledi. Bu durumun Türkiye’nin cari açığını geçtiğimiz yıla göre yüzde 14.8 artırdığı belirtilen analizde küresel petrol fiyatlarındaki artışın lirada dolardakinden daha fazla olmasının durumu daha da olumsuzlaştırdığı vurgulandı.
haber7