Avrupa’ya Akdeniz üzerinden ulaşmaya çalışan çok sayıda mültecinin hayatını kaybetmesi üzerine geçen ay bazı kararlar alan Avrupa Birliği Komisyonu, dün de kapsamlı bir paket açıkladı.
Komisyonun planına göre, üye ülkeler dört ana kriter üzerinden yapılan hesaplama temelinde 20 bin mülteciyi aralarında paylaşacak. Kriterler nüfus, gayrisafi milli hasıla, işsizlik düzeyi ve sığınma başvuru sayısı olarak belirlendi.
Bu kriterler ışığında en fazla mülteciyi Almanya, Fransa ve İtalya kabul edecek. İngiltere ve İrlanda bu uygulamaya isterlerse katılacak. Danimarka ise kazanılmış hakkı bulunması nedeniyle mülteci kabul etmek zorunda olmayacak.
Askeri operasyon
Göçü ticaret unsuru haline getiren şebekelere yönelik askeri operasyon opsiyonu da komisyonun planında yer alırken bu konuda detaylı ilk kararın pazartesi günü AB dışişleri ve savunma bakanları tarafından alınması öngörülüyor.
AB Komisyonu, üçüncü ülkelerle göç konusunda işbirliğini de artırmayı planlıyor. Bu çerçevede Mısır, Cezayir, Fas, Tunus, Nijer, Senegal, Sudan, Pakistan, Lübnan ve Ürdün’ün yanı sıra Türkiye’ye de AB tarafında göç konusunda irtibat memuru gönderilecek.
‘Akdeniz’deki mülteciler Afrika’ya geri gönderilsin’
Avrupa Birliği’nin (AB) üye ülkelerin ekonomisi ve nüfusuna göre mülteci kotası oluşturulması önerisine Britanya karşı çıktı
Bir hafta önce sandıktan tek başına iktidar zaferiyle çıkan Muhafazakar Parti’den İçişleri Bakanı Theresa May, Akdeniz’i aşmaya çalışan mültecilerin Afrika’ya geri gönderilmesini istedi.
The Times gazetesine bir görüş yazısı yazan May, Britanya’nın kota sistemine katılmayacağını; bu yöntemin sadece mültecilerin sayısını artıracağını öne sürdü. May, Suriyeli mülteciler gibi şiddetten kaçanlarla; ‘Nijerya ve Eritre gibi vatandaşların hayatlarının kuvvetli bir riskin altında olmadığı’ ülkelerden gelenlerin ayrı değerlendirilmesi gerektiğini savundu.
Britanya, İrlanda ve Danimarka’nın AB yasalarından ayrı hareket etme hakkı var. Britanya nüfusunun her 1 milyonu için sadece 494 mülteci kabul ediyor. Bu oranla Britanya; mülteci kabulünde AB’nin sondan ikinci ülkesi.
Hürriyet