logo

Mülteciler ya kampta ölüyor ya da teknede

Bangladeş’teki mülteci kamplarında son derece güç koşullar ve kısıtlamalar altında yaşamlarını sürdürmeye çalışan Arakanlı Müslümanlar, hareket özgürlüğü ve eğitim hakkına kavuşabilecekleri, iş bulabilecekleri ülkelere gitmek umuduyla sonu belirsiz yolculuklara çıkıyor.

Güney Asya’daki göçmen trajedisiyle bir kez daha dünya gündemine gelen Arakan Müslümanları, vatandaş olarak görülmedikleri Myanmar’daki zulüm ve ayrımcılıktan kaçıp sığındıkları Bangladeş’te de ağır kısıtlamalarla karşı karşıya kalıyor. Bangladeş’te kamplarda yaşayan, bazıları bu kamplarda doğup büyüyen Arakanlıların en büyük hayali, bu kampların dışındaki yaşamı görmek, hareket özgürlüğüne sahip olmak ve eğitim, sağlık gibi temel insani haklarını elde etmek.

Yağmurdan kaçıp doluya tutuldular

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Bangladeş’teki kamplarda yaşayan 32 bin kişiye kimlik kartı verdi. Ancak Arakanlıların haklarını savunmaya çalışan ve bölgede eczanesi bulunan Zafor Alam Dipu, bu kartların polis kontrol noktalarında kabul edilmediğini vurguladı.

Dipu, “Bu insanlar, Bangladeş’te de farklı bir baskıyla karşı karşıya kalıyor. Myanmar’daki gibi değil tabii. Ancak gençler burada da okula gidemiyor, Bangladeşli gençlerle bir araya gelemiyor” dedi.

Diğer yandan Bengal Körfezi ve Andaman Denizi arasında terkedilen teknelerdeki binlerce göçmen arasında çok sayıda Bangladeşli de bulunuyor. Bangladeşli göçmenler, Arakanlı Müslümanların aksine zulümden kaçmak için değil, ekonomik sorunlar nedeniyle ülkelerini terk ediyor. Bangladeş’in turizm merkezlerinden Cox’s Bazar, “insan kaçakçılarının kalesi” olarak biliniyor. Cox’s Bazar’da restoran işleten 32 yaşındaki Muhammed Tayab, “İnsan kaçakçıları, kimi zaman benim restoranıma da geliyor. Restoranda çalışanlarla konuşup başka ülkelere gitmeleri için kandırıyorlar. Ne kadar kazandıklarını soruyorlar. Hiçbir ücret almadan Malezya’ya götürüp iş bulma vaadinde bulunuyorlar. “Elimden gelse insan kaçakçılarını durdururdum. Ancak siyasi bağlantıları olduğu için çok güçlüler” diye konuştu.

Güney Asya’daki göçmen trajedisindeki göçmenlerin büyük bir kısmını Bangladeşliler ve Myanmar’dan kaçan Arakanlı Müslümanlar oluşturuyor. Bangladeşliler, ülkelerindeki yoksulluktan kaçmak ve Endonezya ya da Malezya’da iş bulmak amacıyla denize açılırken, Rohingyalar, kendilerini vatandaş olarak kabul etmeyen, hiçbir hak tanımayan Myanmar’dan uzaklaşmaya çalışıyor.

Malezya'da toplu mezarlar bulundu

Malezya'da, insan kaçakçılarının yönettiği kamplara yakın bir noktada, yeni toplu mezarlar bulundu. Cesetlerin Arakanlı Müslüman göçmenlere ait olduğu sanılıyor

Malezya'nın kuzeyindeki Perlis eyaletinde, Arakanlı Müslüman göçmenlere ait olduğu tahmin edilen yeni toplu mezarlar bulundu. Yetkililer, geçen hafta güvenlik güçlerince keşfedilen toplu mezarların, bölgedeki insan kaçakçıları tarafından yönetilen kamplara yakın bir noktada bulunduğunu belirtti. Konuyla ilgili açıklama yapan Malezya İçişleri Bakanı Zahid Hamidi, Tayland sınırına yakın Padang Besar kentinde insan kaçakçılarına ait 17 gizli kamp ve bu kampların yakınlarında toplu mezarlar bulunduğunu açıkladı.

Milli Gazete