Avrupa Birliği'nin (AB) Yunanistan, Malta ve İtalya üzerinden birliğe giriş yapan göçmenlere dair planı Avrupa Komisyonu'nda dün onaya sunuldu. Sadece bu ülkelere yeni gelen 40 bin civarında Suriyeli ve Eritreli göçmeni kapsayan plana bazı ülkelerin direnç gösterdiği belirtiliyor.
Plan, göçmenleri 28 ülkenin nüfus, gayrisafi yurtiçi hasıla ve işsizlik oranı gibi kriterlerle belirlenen kapasitelerine göre paylaştırmayı öngörüyor. 24 bini İtalya'da ve 16 bini Yunanistan'da bulunan göçmenlerin iki sene içinde AB ülkelerine yerleştirilmesi düşünülüyor.
İlk etapta Almanya 8 bin 763, Fransa 6 bin 752, İspanya 4 bin 288, Polonya 2 bin 659 ve Hollanda'nın 2 bin 47 göçmenle en çok göçmen kabul eden ilk 5 ülke olacağı tahmin ediliyor. Ancak Fransa'nın iki sene içinde 9 bin 127 göçmen kabul etmesi bekleniyor.
Avrupa Birliği Komisyonu, Akdeniz’deki göç akınından en fazla etkilenen İtalya ve Yunanistan’ın “yükünü” azaltmak amacıyla bu ülkelerde bulunan sığınmacıların 40 bininin diğer ülkelere dağıtılması önerisini içeren bir paket açıkladı. Bu öneri çerçevesinde kabul edeceği her sığınmacı için AB bütçesinden ilgili üye ülkelere 6 bin Euro ödeme yapılacak.
İtalya ve Yunanistan’a ayak basıp sığınma başvurusu yapanlardan 40 bininin diğer ülkelere dağıtılması için 240 milyon Euro düzeyinde bütçe ayıran AB, Akdeniz üzerinden gelecek mültecilerin 20 bininin “paylaşılması” için de 50 milyon Euro harcamayı planlıyor.
Bu önerilerin kabul edilmesi için Avrupa Parlamentosu’nun onayının yanı sıra AB Konseyi’nden de nitelikli çoğunlukla yeşil ışık alması gerekiyor. Fransa, Çek Cumhuriyeti, Letonya, Polonya, Slovakya, Macaristan ve Estonya Komisyonu’nun önerilerine ilişkin bazı çekinceleri olan ülkeleri oluşturuyor.
Sabah