logo

Sebze ve meyve fiyatlarına ramazan zammı sinyali!

Tarla ürünlerinin çıkmasıyla düşme eğilimine giren sebze fiyatlarının, ramazan ayı ile birlikte yeniden yükselişe geçeceği belirtiliyor.

Türkiye’nin değişik bölgelerinde ardı ardına yaşanan don olayı, sel, dolu ve aşırı yağışların, meyve sebze üretimini olumsuz etkilemesinin faturası hem üreticiye hem de tüketiciye çıkıyor. Üretici ürününden para kazanamazken, tüketici de ürün az olunca yüksek fiyattan tüketmek zorunda kalıyor. Bu yıl Karadeniz, Marmara, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesinde tarım ürünlerini yine don, dolu, sel ve aşırı yağışlar vurdu. Kayısı, şeftali, kiraz, elma armut, üzüm, badem, erik gibi meyvelerin yanı sıra tarla rünlerinin de zarar görmesi, pazar ve marketlerde fiyatlara yansıdı. Kaliteli kiraz pazar tezgahında bile 12 liraya satılırken, kayısı ve şeftali en düşük 6-8 liraya, kaliteli erik 12 liraya kadar çıktı. Fiyat artışları benzer şekilde sebze fiyatlarında da uzun süre devam etti. Meyve sebze fiyatlarındaki yükseklik tarla ürünlerinin çıkmasıyla düşme eğilimine girmişken, sektör temsilcileri, ramazan ayı ile birlikte fiyatların yeniden artış eğilimine geçeceğini ve yaklaşık yüzde 30-40 düzeyinde yeniden artacağının sinyalini verdi.

Fiyat artışı yüzde 30-40 düzeyinde olacak

Türkiye Meyve Sebze Komisyoncu ve Tüccarler Federasyonu Başkanı Burhan Er, meyve-sebze fiyatlarında tarla ürünlerinin çıkmasıyla birlikte nisan ayına göre yüzde 100-300 arasında bir ucuzlama olduğunu, iklim şartlarında olumsuzluk olmaması halinde bu düşme eğiliminin süreceğini, ancak Ramazan ayının istisna olacağını söyledi. “Ramazan ile birlikte fiyatlarda ister istemez yükselme olacak” diyen Er, bunun nedenini dolu yağışından etkilenen üretim bölgelerinde ürünlerin sökülüp tekrar ekilmesi nedeniyle sera ve tarla ürünleri arasında oluşacak boşluğu gösterdi. Bu boşluğun ramazanın ilk haftasına denk geldiğini ve fiyatların bu yüzden yüzde 30-40 düzeyinde artacağını tahmin ettiğini dile getiren Er, “ramazanda da sebzeyi pahalı yemeğe devam edeceğiz” dedi.

Dünya