Sıcaklar arttıkça denize giren de ne yazık ki boğulma tehlikesi geçiren de artıyor. AFAD, her yaz can alan RIP akıntısına karşı ‘hayatta kalma’ ipuçlarını anlattı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yaz sezonunun açılmasıyla boğulmalara karşı sahillerde cankurtaran önlemi almaya başladı. Ancak Karadeniz’de yüzüyorsanız, cankurtaran müdahale bile edemeden, saniyede 10-20 metre hızla sizi açığa çekecek RIP akıntı (çeken-öldüren akıntı) ile karşılaşabilirsiniz.
Karadeniz’in coğrafi yapısı nedeniyle oluşan RIP akıntısı, bilek hizasındaki suda bile denize girenler için büyük bir tehlike oluşturuyor. İstanbul’da 2013 yılında boğularak hayatını kaybeden 51 kişiden 32’sinin sebebi de bu akıntı. Böyle bir durumda, “Sakin olun ve akıntıya karşı yüzmeye çalışmayın” diyen İstanbul AFAD Eğitim Şube Şefi Murat Yılmaztürk, hayatta kalma tüyolarını, şöyle anlattı:
“Fırtınalı veya dalgalı denizde rüzgâr etkisiyle gelen dalgalar, deniz zeminindeki kum tepeciği ya da kaya bölümlere çarpıp kırılır ve geri döner. Dipteki dalga geri çekilirken kumu da çeker ve orayı boşaltır. Geri dönüş 300 metre mesafeye kadar olabilir. Karadan denize doğru koridor gibi görüntü oluşur.”
“Çeken akıntı şampiyon yüzücünün dahi karşı koyamayacağı kadar güçlüdür. Akıntıya karşı koymayacaksınız. Akıntı sizi dibe çekmez, sahilden açığa çeker. Sakin olup kendinizi akışına bırakacaksınız.”
“Akıntıya kapılanlar terse yüzmeye çalışıp kıyıya ulaşmaya çabalar. Akıntıyı yenemezsiniz. Su üstünde kalmaya çalışın. Akıntı istikametinde kendinizi bırakırsanız veya akıntının hızından faydalanıp sağına soluna yüzerseniz kurtulabilirsiniz. ”
Hürriyet