Avrupa Birliği’nin (AB) Yunanistan’a ne sabrı, ne de güveni kaldı. Son 5 yılda toplam 240 milyar euro’luk 2 kurtarma paketine karşın ekonomisini düzlüğe çıkaramayan Yunanistan 3 yıllık üçüncü bir kurtarma paketi için AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası’ndan oluşan alacaklılardan 80 milyar euro’ya yakın bir para daha talep ediyor.
Atina’nın bunun karşılığında taahhüt ettiği emeklilik reformu, vergileri artırma ve yeni özelleştirmeler dahil bir dizi kemer sıkma önlemini içeren reform paketi ise gecikmiş ve yetersiz bir adım olarak değerlendiriliyor.
Önceki gün Euro Bölgesi maliye bakanları yeni bir kurtarma paketi için başvuran Yunanistan’ın reform taahhütlerini yetersiz buldu. 9 saatlik toplantı sonuçsuz kalırken dün görüşmelere devam edildi.
‘Euro’ya 5 yıl ara versinler’
Yunanistan iflas sürecinden çıkmak ve Euro Bölgesi’nde kalmak için AB’nin güvenini kazanmak zorunda. Yunan Başbakanı Çipras’ın euro kullanan diğer 18 ülkeyi ikna edebilmek için reformları çarşambaya kadar Yunan parlamentosundan geçirmesi gerekecek. Bu arada Alman hükümeti Yunanistan’ın euro’ya 5 yıl ara vermesini tavsiye eden bir rapor hazırladı. Yunan varlıklarını özel bir vakıf bünyesinde toplayıp özelleştirmeyi de tavsiye eden rapora en büyük tepki Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’dan geldi.
Milliyet