logo

Fındıkta rekolte tahminleri

Fındıkta yeni sezon öncesi tüm kurumların rekolte tahmini farklı. Geçen yıl don ve kuraklık felaketlerini bir arada yaşayan fındıkta rekolte düşmüş, üretici fiyatları 21 liraya kadar çıkmıştı. Ürünün az olmasından dolayı fiyatlar bir anda tavan yapmıştı.

Elinden fındık olan üretici 2013’te fındığın kilogramını 10 liradan satarken, 2014’te bir anda neredeyse 2 katına satma fırsatı yakalamıştı. Bu yüzden fındık üreticinin bir kısmı sevinirken, fındığı işleyen sanayici ve ihracatçılar maliyetleri yükseldiği gerekçesiyle zor bir yıl geçirmişti. Geçen yıl bu gelişmeler yaşanırken, fındıkta yeni sezonun açılmasına sayılı günler kala ardı ardına rekolte tahminleri gelmeye başladı.

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Haydar Gören yaptıkları araştırmalara göre fındık rekoltesinin 733 bin ton olmasını beklediklerini söyledi. Bu açıklamadan bir kaç gün sonra ise Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) fındık rekolte tahminlerini açıkladı. TZOB’a göre ise bu yıl beklenen fındık rekoltesinin 590 bin ton olduğu ifade edildi. Üretici ve ihracatçı tarafında tahminler bu yönde gelirken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 585 bin ton, Tarım Bakanlığı da 646 bin ton fındık rekoltesi beklediklerini açıkladı. Sektör temsilcileri yaşanan bu durumu ise şu şekilde değerlendiriyor: “Üretici tarafı da, sanayici ve ihracatçı da rekolte üzerinden kendi açısından iyi fiyatı belirlemeye çalışıyor. İhracatçılar yüksek rekolte açıklayarak üretici fiyatlarını düşürmeye çalışırken, üretici birlikleri de rekolte tahminlerini çok yüksek tutmuyor. işin aslı herkes kendini düşünüyor. Dünyanın en büyük fındık üreticisi Türkiye’yi kimse düşünmüyor. Kimin tahminin doğru olduğunu bekleyip göreceğiz.”

"Üretici zarar görür"

Fındık rekoltesini açıklanan tahminlere göre bu yıl 550 bin ton civarında gelmesini beklediklerini söyleyen Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, “700 bin ton olması mümkün değil. Rekoltenin bu kadar artması için olumlu bir gelişme olmadı. Sanayici ve ihracatçı tarafı fındık rekoltesinde artış beklentisini artırıyor. Böylece fındık kilogram fiyatının düşük olmasını sağlamaya çalışıyor. Fındık daha çıkmadan yurtdışı bağlantıları ayarlanıyor. Kazanamayacağız düşüncesi ile hareket ediyorlar. Olmayan fındık üzerinden anlaşma yaptıkları için reklolteyi yüksek açıklayarak beklenti oluşturuyorlar. Bu sayede fiyat düşük tutmayı amaçlıyorlar. Ancak bu politika fındık üreticisine zarar verir” diye konuştu.

Hürriyet