Tatil günlerinde çalışanlar dikkat! 45 saati aşan her mesai için yüzde 50 fazla para ödeniyor. Bayramda çalışan ise iki yevmiye ve varsa fazla mesai alıyor.
Gerek dini gerekse milli bayramlar kanunlarda resmi tatil olarak sayılıyor. Ama bu günlerde çalışan çok sayıda vatandaş da var. Resmi tatil günlerinde çalışanların hakları bulunuyor. Çalışanların çoğu, belirlenen iş saatlerinden daha uzun süre çalışıyor. Fazla mesai bir işçinin haftada 45 saatten fazla çalıştığı durumlarda oluşuyor. Ay sonunda çalışanın 45 saati aşan her çalışması, ücretinin yüzde 50 artırılmasıyla ödeniyor. Bu sürenin altında haftalık saat tespit edilen işyerlerinde ise, yani haftada iki gün tatil yapan ve 40 saat çalışılan yerlerde ise fazla çalışma saatleri 45 saate kadar yüzde 25 artırılarak ödeniyor.
Resmi tatil günlerinde çalışmada ise ücret ödemesi farklı oluyor. Bir takvim yılı içerisinde 14.5 gün milli bayram ve genel tatil var. İşçilere, milli bayram ve genel tatil kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, o günün ücretleri tam olarak, çalışırlarsa her gün için artı bir yevmiye ödeniyor. Örneğin günlük ücreti 50 TL olan bir işçi tatil gününde çalışmazsa ay sonunda hesabına 50 lira üzerinden maaş yatıyor. Tatilde çalışırsa 50 liraya bir o kadar daha eklenerek o gün için 100 lira alıyor. Bu işçi eğer haftalık 45 saatlik çalışmasını tamamladıktan sonra bayramda mesai yapmışsa bu saatlerin yüzde 50'si de ödeniyor. Böylece işçinin o gün alacağı ücret 125 lira olabiliyor. Burada 45 saati aşan kısım kaç saat ise o kadar artı mesai ödeniyor. 7.5 saat düşünüldüğünde hesap ortaya çıkıyor.
Sabah