İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Gören: “Geçen yıl üreticiye ‘fındık 9-10 lira olacak’ desek kimse inanmazdı. Fakat fındık 22 lira seviyelerine kadar ulaştı. Ürünün az olması, talebin fazla olması fiyatları tavan yaptırdı. Üreticimizin, oluşacak fiyattan memnun kalacağı kanaatindeyim.”
İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) bünyesinde yer alan İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Başkanı Ali Haydar Gören, birlik olarak rekolte tahminlerini uzun yıllardır ziraat mühendislerinden oluşan çalışma grubuyla oluşturduklarını, bu tahminlerin son 6 yıldır yüzde 3 yanılma payı ile doğru sonuçlar verdiğini anlattı.
Araştırma grubunun kendilerine bu yıl tahmini 733 bin ton gibi bir rakam verdiğini kaydeden Gören, “Buna karşın Ziraat Odaları, 590 bin gibi bir sayı çıkarmış ve bizlere ‘rekolteyi fazla göstererek fiyatı düşürmeye çalışıyorlar’ gibi bir söylemleri olmuş. Bunlar hoş olmayan şeyler. Bizlerin hiçbir şekilde rekolte çalışmasına müdahale etme, yönlendirme şansımız yoktur” dedi.
Ali Haydar Gören, Doğu Karadeniz’de geçen yıl fındığın don nedeniyle az olduğunu anımsatarak, fiyatların birden yükseldiğini ve üreticinin yüzünün güldüğünü vurguladı. Gören, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen yıl üreticiye ‘fındık 9-10 lira olacak’ desek kimse inanmazdı. Fakat fındık 22 lira seviyelerine kadar ulaştı. Ürünün az olması talebin fazla olması fiyatları tavan yaptırdı. Bu yılda ürünün 11 lira seviyesinden başlayacağını düşünüyorum. Üreticimiz oluşacak fiyattan memnun kalacağı kanaatindeyim. Beklentiler daha yüksek olabilir, fakat dünyada fındık tüketimi 900 bin ton civarında. Bu yıl üretim 1 milyon 200 bin ton civarında olacak. İhtiyacı karşılayacak bir üretim söz konusu. Yani fiyatı tüketici belirliyor. Dünyada bu yıl üretim tüketimi karşılayacağı için, 11 lira gibi oluşacak fiyatın uygun olacağı düşüncesindeyiz.” ifadelerini kullandı.
Millî Gazete