TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaz aylarıyla tarımda üretici fiyatlarının hızla gerilemeye başladığını belirterek, "Üreticide düşen enflasyon tüketiciye yansımıyor" ifadesini kullandı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Eylül 2014’te yüzde 16.31’e kadar çıkan tarımdaki yıllık enflasyonun, yaz aylarıyla birlikte yüzde 5.79’a kadar indiğini kaydetti. Buna karşın hala tüketici fiyatları olan gıda da enflasyonun yüzde 9.25 olduğuna işaret eden Bayraktar, Temmuz’da aylık bazda üreticide enflasyonun yüzde 4.55 azalmasına karşın, tüketicide yüzde 0.28 arttığına dikkati çekti.
Tarla ile tezgah arasında 3.46 puanlık enflasyon farkı oluşmasının izahının yapılamayacağını belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Haziran’da tarım, ormancılık ve balıkçılıkta üretici fiyatları yüzde 3.39 gerilemişti. Temmuz’da bu gerileme oranı yüzde 4.55 oldu. Eylül 2014’te yüzde 16,31’e kadar çıkan yıllık enflasyon, Temmuz ayı itibarıyla yüzde 5.79’a indi. Üreticideki bu kadar düşük enflasyona karşın, gıda fiyatlarındaki tüketici enflasyonu hala yüzde 9.25. Tüketici fiyatlarındaki genel enflasyon ise yüzde 6.81. Daha önce de ‘gıdadaki fiyat artışının sorumlusu üretici değil’ diye söyledik. ‘Tezgaha gelene kadar fiyatlar artıyor, tarla ile market arasında 4-5 kat fark oluşuyor’ dedik. Sonuçta Temmuz enflasyonu bizi haklı çıkardı. Üreticide düşen enflasyon tüketiciye yansımıyor.”
Fiyat düşüşünün üreticiyi mağdur edecek hale geldiğini savunan Bayraktar, “Yaz aylarında tarımda üretici fiyatlarının gerilemesi normal bir durum. Fakat iki ay arka arkaya yüzde 3.39 ile yüzde 4.55'lik düşüş oldukça fazla” değerlendirmesinde bulundu.
Üreticinin bir yandan hasatla sevinirken, bir yandan da fiyatlardaki aşırı düşüşün olumsuzluğunu yaşadığını ifade eden Bayraktar, girdi maliyetleri ve tüketici enflasyonunun yüksek olduğunu belirtti.
Millî Gazete