logo

Piyasada ödenmeme riski taşıyan çek sayısı artıyor

Karşılıksız çek ve ödenmeyen senet miktarı artıyor. Kredi Kayıt Bürosu (KKB) istatistiklerine göre vatandaş kredi derecelendirmesinden ‘orta’ ile geçerken, halkın üçte biri teminat göstermeden kredi kullanamıyor.

KKB Genel Müdürü Kasım Akdeniz piyasada ödenmeme riski yüksek 4 milyon çek olduğunu söyledi. İlk yedi ayda geçen yılın aynı dönemine göre ödenmeyen çek sayısı yüzde 15 arttı. Geçen yılın ilk yedi ayı ile karşılaştırıldığında bu yıl ödenmeyen çeklerin yüzde 15 artışla 424 bin adete ulaştığını bildiren Akdeniz, toplam çekler içinde ödenmeyenlerin oranının da yüzde 3,3’e yükseldiğini kaydetti.

Ayda 20 bin kişinin çeki karşılıksız çıkıyor

Akdeniz, “Korumanın ve güvenli bir ticari hayatın yolu iş yaptığınız, vadeli mal sattığınız kişileri tanımaktan geçiyor. Her ay ortalama 20 bin kişinin çeki karşılıksız çıkıyor ve bundan bir çok kişi zarar görüyor. Bu 20 bin kişinin geçmiş çek ödemelerine bakıldığında yaklaşık yüzde 80’inin geçmişte de çeklerinin karşılıksız çıktığı görülüyor. Bu kişilerin çekleri kabul edilmeden önce çek raporlarına bakılması halinde karşılıksız çek alma riskinizi yüzde 80’ne yakın bir oranda düşürebiliyorsunuz” diye konuştu.

Protestolu senet arttı

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin yaptığı açıklamaya göre, OcakTemmuz 2015 döneminde 564 bin adet senet protesto edilirken, bu senetlerin toplam parasal tutarı 5,3 milyar TL oldu. Protesto edilen senet adedi geçen yılın aynı dönemine göre değişmezken, tutarı %26 oranında arttı. Ocak-Temmuz 2015 dönemini kapsayan 7 aylık sürede, adet olarak en fazla senedin protesto edildiği ilk 5 il sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Konya ve Antalya oldu. Tutar olarak, Türkiye genelinde protesto edilen senetlerin %28’ini İstanbul ilindekiler oluştururken, İstanbul’u %13 ile Ankara, %6 ile İzmir, %5 ile Gaziantep ve %4 ile Antalya izledi. Protesto edilen senetlerin tutar olarak en düşük olduğu iller ise Kilis, Bayburt ve Tunceli oldu.

Dünya