logo

Hindistan büyüklüğünde tropikal ormanlar risk altında

Bir araştırmaya göre, önümüzdeki 35 yıl içinde Hindistan büyüklüğünde tropikal ormanlar yok olma riski altında kalabilir. Bunun nedeni dünya genelinde ormansızlaştırılmanın beklenenin üzerinde yaşanıyor olması.

100 ülkede 298 milyon hektar alanın inceleme altına alındığı araştırma kapsamında, 2050 yılına kadar tropik ormanların oranı çok önemli bir şekilde azalacak. Ormanların azalması, küresel ısınma üzerinde son derece olumsuz etkilere sebap olacak.

Araştırmanın sonuçlarına göre, tropikal ormanlar bu şekilde yok olmaya devam ederse, 2050 yılına kadar atmosfere atılacak karbon dioksit oranı 169 milyar tona ulaşacak.

Çevreci ekonomist Jonah Busch, The Guardian’a yaptığı açıklamada, “Tropikal ormanların yok edilmesine son vermek, küresel ısınma ile mücadelenin en ucuz yöntemlerinden birisi” dedi. Bush, karbon emisyonlarının vergilendirilmesi ile ülkeler ormanlarını korumaya zorlanabilir ifadesini kullandı.
Busch şu açıklamalarda bulundu: “Tropikal ormanların yok olmasının en büyük nedenlerinden birisi endüstriyel tarım. Özellikle soya ve palmiye yağı ilk sırada gelen ürünler. Araştırmaya göre, ormansızlaşma 2020 ve 2030 yıllarında önemli ölçüde artacak; 2040 yılında ise daha da hızlanacak.
Bu arada ormansızlaşma ile başarılı bir şekilde mücadele eden ve bu mücadelenin ekonomik büyüme ve gıda üretimine zarar vermesini engeleyen ülkeler de var.

Örneğin Brezilya on yıl içinde gerek yasaların sıkılaştırılması gerekse uydu uygulamaları ile Amazon yağmur ormanlarında ağaç kesilme oranını yüzde 80 azalttı.

Dünya