logo

Doğu Akdeniz’de enerji hesapları değişti

İtalyan şirketin, Mısır’da parasal değerinin 1 trilyon TL olduğu düşünülen Akdeniz’in en büyük, dünyanın ise 20’nci büyük doğalgaz rezervini bulması, Doğu Akdeniz’deki enerji hesaplarını değiştirdi.

Dışarıdan doğalgaz ithal eden Mısır, bu keşifle 2020’ye kadar kendisine yetebilen bir ülke olmayı hedeflerken, kendi bölgesinde doğalgaz bulan İsrail’in de planlarını gözden geçirmesine sebep oldu. İsrail’deki kulislerde, yeniden Türkiye seçeneği üzerinde durulmaya başlandı.

İsrail’in 2013 Nisan’ında faaliyete geçen Tamar sahası iç tüketim için kullanılırken, 2019’da faaliyete geçmesi beklenen Leviathan’ın ise yüzde 50-60’ının ihraç edilmesi planlanıyor. İsrail’in planları arasında, doğalgazı iç tüketim için İspanyol-İtalyan ortaklığı üzerinden Mısır’a satmaktı. Ancak Mısır’ın İsrail’den daha büyük rezerv bulması, bu seçeneği tehlikeye düşürdü.

İstekli sinyaller

İsrail kulislerinde konuşulan diğer seçenek de, Leviatan’dan Güney Kıbrıs’ın doğalgaz sahasına boru hattı yapılarak, gazın Rum Kesimi üzerinden Avrupa’ya satılması.

Bu ortaklık için Güney Kıbrıs’taki Vassilikos santraline sıvılaştırılmış doğalgaz ihraç tesisi (LNG) inşa edilmesi fikri uzun süredir masada olsa da, ilerleme sağlanamadı. İsrail’deyse çevre endişesiyle LNG tesisi inşası söz konusu değil.

Bunun yerine, yüzen bir tesis kurulması da düşünülüyor. Bir dört futbol sahası büyüklüğünde olması öngörülen tesisin, dünyada bir ilk olabileceği belirtiliyor. Ancak tam da bu nedenle şirketler, böyle bir riske girme konusunda pek de istekli değil.

Milliyet