logo

En kısa vekillik süresi

7 Haziran’da ilk kez Meclis’e giren 36 vekil 2 yılı doldurmadıkları için “milletvekili emeklisi” olma hakkını kazanamadı ama 34.5 saat mesaiyle ömür boyu sağlık güvencesi aldılar.

Yeni yasama yılı açılış toplantısıyla, 7 Haziran’da oluşan 25. Dönem parlamentosu fiilen “kepenk” kapattı. 23 Haziran’daki yemin töreni dahil sadece 10 gün toplanan Genel Kurul’da, 25. Dönem vekilleri, sadece 34,5 saat çalıştı. Parlamento tarihine “en kısa süreli” dönem olarak geçen 25. Dönem’de ilk kez, “milletvekilli” sıfatı kazanan dört partiden 36 vekilin aktif milletvekilliği de, 1 Kasım seçimlerinde aday gösterilmedikleri için TBMM’nin seçim sonrasına kadar tatile girmesi nedeniyle sona erdi.

Milletvekillerinin süre ve yaş şartını doldurduklarında “milletvekili emekliliğine” hak kazanabilmeleri için parlamentoda en az 2 yıl görev yapmaları gerekiyor. Vekillik maceraları resmi olarak 5 ay, ancak Genel Kurul’daki fiili çalışma açısından sadece 34,5 saat süren 36 vekil, bu süreyi doldurmadıkları için milletvekili emeklilisi olma hakkını kazanamadan parlamentoya veda etmiş oldu.

7 Haziran’da ilk kez milletvekili seçilip, 2 yıldan az süre parlamentoda görev yaptıkları için milletvekili emekli olma hakkını kazanamadan parlamentoya veda etmek durumunda kalan 36 vekil, buna karşın yürürlükteki mevzuat sayesinde Meclis’in pek çok imkanından yararlanmaya devam edebilecek.
Emeklilik hakkını elde edemeyen milletvekillerin 4 yıl boyunca Başbakanlık Müsteşarı’na endeksli primi; Sosyal Güvenlik Kurumu’na tabi çalışması olmayanların tamamı TBMM bütçesinden karşılanacak.

Milliyet