logo

Her 4 kişiden biri gayri resmi borçlu!

Sermaye Piyasası Kurulu 2015 yılı ikinci Türkiye Finansal Okuryazarlık araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Araştırmada bu yıl ilk defa ölçülen konuların sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 24’ü resmi olmayan finansman kullandığını ya da tanıdık birinden borç aldığını söyledi.

Yetişkin nüfusu temsil eden 3 bin kişiyle yüz yüze görüşülerek yapılan araştırmada 2015 yılında ilk defa ölçülen konularda öne çıkan veriler dikkat çekici. Buna göre, son iki yıl içerisinde bir finansal faaliyet olarak banka mevduat hesabı açtıranların oranı yüzde 35 olurken, banka kredisinden faydalananların oranı yüzde 29 çıktı. Açıklamada “Yüzde 24 resmi olmayan kredi kullanmış ya da tanıdık birinden borç almıştır” ifadelerine yer verildi. Altın alanların oranı ise yüzde 17 olarak açıklandı.

Parayı evde biriktiriyoruz

Geçtiğimiz 12 ay içinde evde ya da cüzdanda nakit para biriktirme oranı yüzde 44 olurken, mevduat ya da tasarruf hesabı olarak bankada para biriktirme oranı bu seviyenin altında kalarak yüzde 31.5 oldu.

Finansal okuryazarlık analizleri

Ekonometrik analiz sonuçlarına göre ise eğitimin finansal okuryazarlıkta önemli bir yer tuttuğu gözlendi. Özellikle okula gitmemiş ya da ilköğretimi tamamlamamış bireylerin finansal okuryazarlık puanları çok düşük olurken, eğitim düzeyi yükseldikçe finansal okuryazarlık düzeyinin de yükseldiği görüldü. Kadınların finansal okuryazarlık notu erkeklere kıyasla daha düşük bulunurken, ileri yaş gruplarında finansal okuryazarlık düzeyinde düşüş ortaya çıktı.

Hanede kişi başına düşen gelir arttıkça bireylerin finansal okuryazarlık düzeylerinin de yükseldiği görüldü. Finansal okuryazarlık düzeyinin yükselmesiyle birlikte ulusal tasarruf oranında artış ve bu tasarrufların doğru ve planlı kullanımına pozitif katkısının olması bekleniyor.

Dünya