logo

İşlenmiş kırmızı ette kanser riski

Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kanser Araştırmalar Ajansı'nın ortak yayımladığı raporda, işlenmiş et (salam-sosis) tüketiminin kolon kanserinin yanı sıra, pankreas ve prostat kanserini de tetiklediği kaydedildi.

İşlenmiş et tüketimiyle kanser arasındaki ilişkiyi konu alan 800'den fazla çalışmayı esas alan son araştırmada, özellikle işlenmiş etin kamu sağlığı için risklere yol açtığı kaydedildi. Araştırmacılardan Kurt Straif, "Bireyler için küçük miktarlarda ve nadir et tüketiminde risk az. Ancak et tüketimi sık ve büyük miktarlarda olduğunda risk de büyüyor" ifadelerini kullandı.

Straif, "Günlük tüketilen her 50 gramlık işlenmiş et, kolon kanserine yakalanma riskini yüzde 18 dolayında artırıyor" dedi. 10 ayrı ülkeden 22 uzmanın görüşlerine başvurulan raporda, işlenmiş kırmızı et tüketiminin kolon kanserinin yanı sıra, pankreas ve prostat kanserini de tetiklediği kaydedildi.

Sigara ve asbestle eşdeğer etki

Uluslararası Kanser Araştırmalar Ajansı, işlenmiş kırmızı etin insan sağlığına zarar verme ve kansere neden olma bakımından tütün ürünleri ve asbestle aynı kategoriye yerleştirdi. Raporda, kırmızı et tüketiminin insan vücudu için faydalarının olduğu, zararlarının hükümetler tarafından dengelenmesi ve halkın sağlık konusunda bilinçlendirilmesi gerektiği kaydedildi.

Sabah