Prof. Dr. Güzin Özarmağan, 26-30 Ekim "Dünya Sedef Hastalığı (Psöriasis) Farkındalık Haftası" dolayısıyla, sedef hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu.
Sedefin kronik, şekil bozucu, hastayı engelli kılan ve tam olarak giderilemeyen bir hastalık olduğunu belirten İstanbul Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Özarmağan, "Sedef, kızarıklık ve kepeklenme ile seyreden ve en çok da dirsek gibi sürekli temasa maruz kalan yerlerde ortaya çıkmaktadır" dedi.
Hastalığın görülme sıklığının ülkelere göre değiştiğini, bunun Amerika ve Kanada'da yüzde 4,6, Afrika ve Asya'da yüzde 0,4 - 0,7 olduğunu ifade ederek, "Ülkemizde en az 1,5 milyon sedef hastası var ve bunların yaklaşık 15 bini ağır sedef hastası" diye konuştu.
"Sedef hastaları işlerinden olabiliyorlar"
Deri üzerinde oluşması nedeniyle, sedefin görünüş bozukluğuna neden olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Güzin Özarmağan, "Özellikle görünür yerlerde oldukları zaman insanlar kendilerini toplumdan çekiyorlar, soyutluyorlar. Bu sorunlara depresyon da eşlik edebiliyor. El ve ayaklarında lezyonları olan sedef hastaları işlerinden olabiliyorlar. Lezyonlar, hastaların görünen yerlerinde olduğundan dolayı belirli meslek grupları tarafından da kabul edilmeyebiliyor. Bütün bunlar hastanın yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşürüyor" ifadesini kullandı.
Millî Gazete