logo

Mühendisliğe baraj geliyor

Geçen yıl üniversite tercihlerinde tıp için ilk 40 bin aday, hukuk içinse ilk 150 bin aday içinde olma kriteri yani ‘başarı sırası barajı’ getiren Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bu yıl üniversite sınavına girecek yaklaşık 2 milyon gençten mühendislik bölümlerini tercih edecekler için de ‘baraj’ getirdi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, ziraat, su ürünleri ve orman mühendisliği dışındaki mühendislik bölümleri için ‘başarı sırası barajı’ uygulamasına geçildiğini, sırada mimarlık bölümlerinin olduğunu açıkladı. Artık, MF-4 puan türünde 240 bin başarı sırasını aşamayan adaylar, mühendislik tercihi yapamayacak.

Saraç, şunları söyledi:

Pedagojik formasyon: “Ülkenin ihtiyaç ve gerçeklerine göre, öğretmen ihtiyacının olduğu yerlere ağırlık vererek, bir formüle varacağımızı düşünüyoruz. Önümüzdeki genel kurulların ilkinde veya ikincisinde formasyonla ilgili hangi alanlarda ne kadar verileceği konusunda bir açıklamamız olacak.”

Sınavlar: “Bu sene ailelerin rahat olması lazım. Yükseköğretime girişle ilgili yapısal bir değişiklik olmayacak. Geçen sene nasıl hazırlanıyorsa öğrenciler, bu sene de öyle hazırlansınlar. Sınav sayılarının artmasına biz de sıcak bakıyoruz. Bunun üzerinde çalışma yapılıyor.”

Bütünleme yetkisi: “Üniversitelerimiz, bütünleme sınavlarına ilişkin bir takım endişe ve rahatsızlıklarını, sıkıntılarını ifade ettiler. Bugün itibariyle yükseköğretim kurumlarımıza, öğrencilere eğitim-öğretim dönemi başlamadan önce bildirmeleri kaydıyla bütünleme sınavı açıp açmama konusunda yetki devrediyoruz.”

Doçentlikte e-jüri: “Doçentlik sınavında jüri tespitini ‘e-jüri’ sistemiyle elektronik ortama geçirdik. Bu sayede şikâyetleri ortadan kaldırmayı amaçladık. Kalite Kurulu’nun yönetmeliğini de hayata geçirdik. Kurula üye seçimlerine başladık. Bu şekilde YÖK yetkilerinin bir kısmını çok cesaretli şekilde bu Kalite Kurulu’na devretmiş olacak.”

Ajanslar