logo

G-20 Zirvesi başlıyor

G20 Zirvesi, bugün katılımcı ülkelerin iş dünyası temsilcilerinin oluşturduğu B20 Zirvesi ile başlıyor. G20 Türkiye’nin dönem başkanlığı 16 Kasım’da liderler zirvesi ile son bulacak. Zirvede Paris'te düzenlenen saldırılar, mülteci sorunu, küresel ekonomi, büyüme, istihdam, yatırımlar, finansal düzenlemeler, vergiler gibi pek çok ele alınacak.

Devlet başkanlarının yanı sıra yaklaşık 13 bin kişinin katılacağı zirve için olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. 6.5 milyon TL’ye mal olan Yüz Tanıma Sistemi Türkiye’de ilk defa G20 Zirvesinde kullanılıyor.

Geçen yıl Aralık’ta G20 dönem başkanlığını üstlenen Türkiye, yıl boyunca G20 maliye bakanları, merkez bankası başkanları, enerji bakanları, çalışma bakanları toplantılarının yanı sıra; sendikalar ve iş dünyası temsilcilerini biraraya getiren toplantılara ev sahipliği yaptı.

G20 Liderler Zirvesi için güvenlik tedbirleri en üst seviyede

Antalya Zirvesi’nde, dünyanın gelişmiş ekonomilerine sahip G20 ülkeleriyle birlikte Azerbaycan, İspanya, Malezya, Senegal, Singapur ve Zimbabve de yer alacak. İki gün sürecek Zirveye, 2 bin 469’u basın mensubu olmak üzere yaklaşık 13 bin konuk katılacak. Paris'teki saldırı sonrası Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, pazar günü başlayacak Antalya'daki G-20 Zirvesi'ne katılmayacak. Hollande'ın yerine zirveye Fransa Başbakanı'nın katılması bekleniyor.

Tema: Kapsayıcılık, Yatırımlar ve Uygulama

1 Aralık 2014 tarihinden bu yana Türkiye’nin Dönem Başkanlığında Bakanlar düzeyinde olanlar dahil 70’ten fazla toplantı düzenlendi. G20 tarihinde ilk Enerji Bakanları Toplantısı 2 Ekim 2015 tarihinde İstanbul’da yapıldı. Dünya ekonomisine istihdam sağlayan temel ekonomik aktörlerden birisi olan KOBİ’lerin güçlenmesi ve küresel ekonomiye entegrasyonu gibi konuların da etraflı bir şekilde ele alındığı çalışmalar sonucunda yine bir ilke imza atılarak Küresel KOBİ Forumu kuruldu.

Bu yılki Liderler Zirvesi’nin üç ana teması, Türkiye’nin öncelikleri temelinde “kapsayıcılık, yatırımlar ve uygulama” olarak belirlendi. Bu çerçevede, küresel ekonominin güçlendirilmesi ve kapsayıcı olması, G20 ile düşük gelirli gelişmekte olan ülkeler arasındaki diyalog ve işbirliğinin derinleştirilmesi, sürdürülebilir kalkınma, yatırımların artırılması, alınan kararların uygulanması ve takibi zirvede tartışılacak başlıca konular olacak.

Ajanslar