logo

TEOG için geri sayım başladı

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında düzenlenecek ortak sınavlar için geri sayım başladı. Ortaokul 8’inci sınıflarda okuyan 1 milyon 174 bin 427 öğrencinin iyi bir liseye girmek için yarışacağı merkezi ortak sınavlar, 25-26 Kasım’da düzenlenecek.

Sınavlar için 83 öğretmen tarafından 4 bin 500 soru yazıldı. Sorular, 25 öğretmen ve 22 akademisyen tarafından incelendi. 2 bin 991 soru havuza alındı. Toplam 16 bin 259 okulda düzenlenecek TEOG birinci dönem ortak sınavlarında, 200 bin öğretmen görev yapacak. Öğrenciler kendi okullarında sınava girecek, öğretmenler ise başka okullarda görevlendirilecek.

Öğrenciler son günlerde çalışmalarını hızlandırırken, geçen yıl birinci dönem ortak sınavlarında 4 bin 742 öğrencinin bütün soruları doğru yaparak birinciliği paylaştığını hatırlatan uzmanlar ise şöyle söylüyor:
“İlk dönem sınavlarında eğitim öğretim yılı başından itibaren işlenen ünitelere ilişkin sorular çıkacağı için konular az. Bu nedenle daha yüksek puan alınabilir. Geçen yıl birinci dönem sınavlarında 4 bin 742 öğrenci birinci olmuştu.”

Mazeret sınavları Aralık’ta

Sınavdan önce özel gereksinimlerini belgelendiren ve bilgileri süresi içinde modüle işlenen 1 öğrenci hastanede, 152 öğrenci evde, 9 bin 317 öğrenci tek kişilik sınıfta ve 1 öğrenci cezaevinde sınava alınacak.

Ortak sınavlara, 172 görme engelli ve 400 az gören ile 1.125 işitme, 5 bin 690 zihinsel ve 1.141 ortopedik engellinin yanı sıra 215 süreğen hastalığı bulunan öğrenci katılacak. Az gören öğrenciler ve görme engelli öğrenciler için var olan sorular, içerik ve biçim açısından düzenlendi. Bunların dışında herhangi nedenden mazereti oluşan öğrencilerle ilgili tedbirler valiliklerce alınacak, durumları tutanakla tespit edilip bakanlığa bildirilecek.

Güvenlik tedbirleri arttı

TEOG sorularının baskı sürecinde kapalı dönem çalışmasına katılan 60 personel, sağlık kontrollerinden geçirildikten sonra 20 Ekim-26 Kasım’da kapalı devre çalışmasına alındı. Bakanlığın, Gölbaşı İlçe Jandarma Komutanlığı ile yaptığı protokolle güvenlik tedbirleri artırıldı. Bu kapsamda, sınav evrakının basım aşaması olan kapalı devre süresince 24 saat esaslı silahlı nöbetçi uygulamasına geçildi. Alınan diğer tedbirler ise şöyle:

- Bu yıl, her yazılı dersin sınavında kullanılacak öğrenci yoklama listesi, salon oturma düzeni planı ve tutanak tek evrak olarak düzenlendi. Öğretmen sınava girmeyen öğrencinin durumunu, adının karşısına kodlayarak belirtecek.

- Salon görevlileri, sınav salonlarında gazete, kitap okumayacak; öğrencilerin dikkatini dağıtacak şekilde ve gerekmedikçe konuşmayacak. Sınav süresince topuklu ayakkabı giymeyecek ve cep telefonu gibi cihazlarla sınav salonuna gelmeyecekler.

Hürriyet