Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İSEDAK çerçevesinde uzun süredir İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkeler Arasında Tercihli Ticaret Sistemi Anlaşması (TPS-OIC) için yeterli imza sayısına ulaştıklarını ve uygulama aşamasında olduklarını bildirdi.
Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin İİT ülkelerinin tamamıyla ticaret yaptığını, birlik içerisinde en fazla ihracat yaptığı ülkelerin Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Mısır olduğunu belirtti. Birliğin küresel ticaretteki yerini rakamlarla ifade eden Yılmaz, “İİT’nin toplam ihracatı 2013’te 2 trilyon 732 milyar dolar, toplam ithalatı ise 2 trilyon 299 milyar dolar. Dolayısıyla 433 milyar dolarlık bir dış ticaret fazlasından bahsediyoruz” dedi.
Türkiye’nin dönem başkanlığında İslam coğrafyasının sorunlarıyla daha fazla ilgileneceğini kaydeden Yılmaz, bu yılki İSEDAK’a 51 ülke ve 21 uluslararası kuruluştan katılım sağlandığını, delege sayısının ise 415 olduğunu söyledi. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İslam İşbirliği Teşkilatı ülkeleri arasında 12 üyenin onayıyla Tercihli Ticaret Anlaşması’nın kabul edildiğini, anlaşmanın üye ülkeler arasında ticareti artıracağını söyledi.
Yılmaz, açılışı önceki gün yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 31. Toplantısı’na ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Zirvenin yapıldığı ülkenin dönem başkanlığını üstlenmesi nedeniyle Türkiye’nin 3 yıl boyunca İİT’nin dönem başkanlığını yürüteceğini anlatan Yılmaz, uzun süredir 10 yıllık eylem planı hazırlandığını, zirvede büyük ihtimalle bu 10 yıllık eylem planının onaylandığını göreceklerini kaydetti. Yılmaz, İİT’nin BM'den sonraki en büyük organizasyon olduğunu, 57 üye ülkesi ve dünya nüfusunun 4’te birine tekabül eden bir yapı olduğunu belirterek, bu yılki İSEDAK’a 51 ülke ve 21 uluslararası kuruluştan 415 delegenin katıldığını söyledi.
Dünya