logo

Bolu'da 7 asırlık 'bereket duası geleneği'

Bolu'nun Mudurnu ilçesindeki esnaf, Osmanlı döneminden bu yana sürdürülen 706 yıllık gelenekle her cuma günü hayırlı ve bereketli kazanç için dua ediyor.

Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan, bir Osmanlı kasabası olan ve Ahilik kültürünün halen yaşatıldığı Mudurnu ilçesi, tarihi yapılarını korumanın yanı sıra örf, adet ve gelenekleri de yaşatmayı sürdürüyor.

İlçenin Demirciler Çarşısı'nda her cuma günü saladan önce 7 asrı aşkın süredir "esnaf duası" yapılıyor. Esnaf, vatandaşlarla beraber hayırlı ve bereketli kazanç için dualar ediyor. Geleneğe göre, dua esnasında bazı esnaflar oturarak, bazıları ise ayakta duaya katılıyor.

Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl, Mudurnu'nun Osmanlı döneminden önce Bursa Bizans tekfurluğuna bağlı olduğunu belirterek, "Mudurnu, 1309 yılında Samsa Çavuş tarafından Osmanlı topraklarına katılan coğrafyadan bir tanesi. İlçenin İpek Yolu güzergahındaki kervanların çeşitli ihtiyaçlarını gidermek amacıyla ahilik geleneğini başlattı" diye konuştu.

Ahilik geleneği kapsamında yapılan toplu alışverişlerde kaliteli mal üretmek, dürüst davranmak için esnaf duası geleneği getirildiğini vurgulayan İnegöl, ilçede 706 yıldır yapılan esnaf duasının cuma salasına müteakip başladığını belirtti.

Mehmet İnegöl, 706 yıllık esnaf duası geleneğinin ilçenin 2 noktasında yapıldığını anlatarak, "Dua esnasında, ilçede demirci, bakırcı, nalbant gibi ayakta çalışan esnaf oturarak dua yapar.
Tuhafiyeci, ayakkabıcı ve terzi gibi esnaflar oturduğu yerde işini icra ettiği için ayakta dua ederler. Duanın sonrasında işlerin hayırlı gitmesi, iyi olması, sağlık, sıhhat, huzur olması, her türlü afetten korunulması için bir gelenek haline gelmiş, bir hizmetin dua olarak yapılmasıdır" ifadelerini kullandı.

Dünya Bülteni