logo

Çin hızlı büyümek için büyük bedel ödüyor

Hızlı ekonomik gelişim sayesinde “dünyanın fabrikası” olarak anılan Çin, bunun bedelini başta halkın sağlığı tehdit eden hava kirliliği ve iş kazaları olmak üzere ağır ödüyor.

Çin, son yıllarda standartların üzerinde baş döndürücü hızla birçok alanda “en”lerin ülkesi olma özelliğini pekiştirirken, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi haline geldi. Ancak, durmaksızın tüten fabrika bacaları ve aşırı çalışma saatleri sayesinde yakalanan bu ekonomik kalkınma ivmesinin faturası giderek ağırlaşıyor. Baş döndürücü ekonomik gelişimin kazanımları nedeniyle bu dönemde “Çin Rüyası”nı tecrübe edenler, alarm seviyesindeki hava kirliliğinde nefes almaya çalışıyor. Sokaklarda maskeyle dolaşmak zorunda kalan Çinlililer, torunlarının geleceğinden büyük endişe duyuyor. Sosyal medyada paylaşılan haberler ve görseller de dünyanın dört bir yanında görenleri hayretler içerisinde bırakıyor.

Çevre Koruma Bakanlığı bu sene en yoğun hava kirliliğinin yaşandığı Pekin’de, 2 binden fazla fabrikaya üretime ara vermeleri talimatı verdi.

Çin’in başkenti Pekin’de havadaki zararlı parçacık miktarını ölçen PM 2,5 oranı, hafta başında 600’ü aşarak, Dünya Sağlık Örgütü’nün hava kirliliğinde kabul ettiği güvenilir eşik olan 25 değerinin 24 katına çıktı. Çevre Koruma Bakanlığı da bu sene en yoğun hava kirliliğinin yaşandığı Pekin’de, 2 binden fazla fabrikaya üretime ara vermeleri talimatı verdi.

Ancak bazı dönemlerde kapatılan fabrikalar da üretime yeniden başladığında kayıp zamanı telafi etmek için fazladan çalıştığından “tasarruf edilen kirlilik” sonrasında “faiziyle” geri dönüyor.

Dünya