Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), ‘Kim Öğretmen Olmak İster’ başlığı ile mini bir rapor yayınladı. Dünyanın çeşitli bölgelerindeki 41 ülkede 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin öğretmenlikle ilgili görüşleri değerlendirildi.
Rapora göre Türkiye’de öğrencilerin yüzde 25’i öğretmenlikle ilgili bir kariyer planlıyor. Türkiye’nin yanı sıra Güney Kore yüzde 15.5, Endonezya ise yüzde 12.1 ile öğretmenlik kariyerine en sıcak bakan ülkeler arasında yer aldı.
Hırslılar öğretmenliğe uzak
OECD öğrencilerin akademik profillerine de vurgu yapıldı. Rapora göre, daha hırslı olan öğrenciler öğretmenliğe daha uzak duruyor.
Raporda ayrıca kızların, erkeklere oranla öğretmenlikte bir kariyer geleceğine daha sıcak baktığı tespit edildi. OECD ülkelerinde kızların ortalaması yüzde 6 olurken, erkeklerde bu oran yüzde 3’te kaldı.
Avrupa ortalamanın altında
Avrupa içerisinde İrlanda yüzde 12 ve Lüksemburg yüzde 11.6 ile en yüksek orana sahip ülke. Raporda özellikle Asya ve Latin Amerika ülkelerinde 15 yaş düzeyinde daha fazla öğrencinin öğretmenlikle ilgili kariyer planı yaptığı belirlendi. Avrupa ülkelerinin çoğu ortalamanın altında kaldı. Estonya ise yüzde 0.6 ile öğretmenliğe en soğuk bakan ülke oldu.
Formasyonda sayı 10 kat arttı
Bu arada Yükseköğretim Kurulu (YÖK), pedagojik formasyon için Türkiye genelinde üniversitelere toplam 15 bin kontenjan verilmesini yeterli bulmuştu. Ancak YÖK daha sonra, gelen talepler doğrultusunda kontenjanı belirlemeyi üniversitelere bıraktığını açıkladı.
Üniversite senatoları öğrenci kontenjanlarını belirledi. Ortaya çıkan sonuç ise şaşırttı. Çünkü YÖK’ün belirlediği kontenjanlardan 10 kat fazla olanı da var.
Hürriyet