İngiltere'de yapılan araştırmaya göre teknolojinin aşırı kullanılması, sadece fiziksel değil psikolojik sorunlara da yol açıyor. Hatta bu hastalığın artık bir de adı var. Teck-neck yani akıllı telefon hastalığı...
Bu hastalık, akıllı telefon ve tabletlerin sık kullanımına bağlı olarak ortaya çıkıyor. Akıllı telefon ve tabletlere bakmak için sürekli başın öne eğilmesi boyun ve sırt ağrılarına yol açıyor. Çene altında sarkma ve boyunda kırışıklıklar da oluşuyor. Dokunmatik ekranın sürekli kullanımı parmak ağrılarına da neden oluyor.
İngiltere'de yapılan bir araştırma, çalışanların bu teknoloji bağımlılığının aslında işverenlerin aleyhine olduğunu gösteriyor. Zira akıllı telefon ve tablet kullanımı nedeniyle çalışanların sağlığı daha çok olumsuz etkileniyor ve çalışanlar normalden daha fazla hastalık izni kullanıyor.
Akıllı telefon ve tablet sebebiyle çalışanların 7 gün 24 saat her yerde çalışma imkanına kavuştukları buna karşın tam olarak hiçbir zaman işten kopamadıklarına da dikkat çekiliyor.
Bu durum çalışanların piskolojisini de olumsuz etkiliyor. Uzmanlara göre fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle çalışanlar daha fazla izin kullanmak zorunda kalıyor.
Teknoloji yüzünden işe gidemiyorlar
Londra'daki Camden Meclisi araştırmacıları teknoloji bağımlılığının yerleşik bir kültür haline geldiğini, bunun da çalışanların bitkin hissetmelerine yol açtığını belirtti.
Meclis çalışanlarının çalışma sürelerinin yüzde 19.2'sinde bu sebeple işe gidemedikleri belirtildi. Sağlık uzmanları ise akıllı telefon ve bilgisayarlarla uzun süre vakit geçirilmesi nedeniyle omurga bozukluklarında artış yaşandığını ifade ediyor.
Sabah