logo

Ulaştırma imkanlarında İstanbul ve çevresi önde

Kalkınma Bakanlığı bünyesinde yapılan bir çalışmada, Türkiye’de yük taşımacılığının yüzde 88’inin, yolcu taşımacılığının ise yüzde 90’ının karayolu ile yapıldığı, karayollarında pazara erişim imkanı analiz edildiğinde de en şanslı illerin yine ekonomik olarak en gelişmiş iller olduğu ortaya konuldu. Türkiye’nin ulaştırma altyapısının bölgesel kalkınma aracı olarak kullanılmasına yönelik analizlere yer verildi.

“Erişilebilir şehirler ve bölgeler” çalışması yayınlandı. Çalışmada, Türkiye’deki iller, coğrafi konum ve pazara erişim imkanları gibi ekonomik kriterlere göre ulaşım açısından analiz edildi. Ekonomik belirleyicilik açısından ölçülen “pazara erişim” imkanlarında, bir ilden diğer illere ulaşım imkanını nüfus ve ekonomik aktiviteyle belirleyen “yayılma” ve diğer illerden o ile ulaşım imkanını ölçen “cazibe” modelleri kullanıldı.

En şanssız il Tunceli

Buna göre, bir ilden diğer çevre illere nüfus ve ekonomik aktivitenin de dahil olduğu şekilde ulaşım imkanının ölçüldüğü “yayılma” modelinde en üst sıradaki iller İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Konya, Adana, Gaziantep, Antalya ve Diyarbakır olarak belirlendi. En şanssız iller ise en alttan yukarı doğru, Tunceli, Bayburt, Ardahan, Artvin, Kilis, Gümüşhane, Iğdır, Hakkari, Sinop ve Bartın olarak dikkat çekti.

Karadeniz illerinden Sinop’un, göreli olarak İstanbul ve Ankara’ya yakınlığına rağmen en düşük yayılma imkanı vermesi, Diyarbakır’ın ise Güneydoğu Anadolu'da olmasına rağmen şanslı çıkması dikkat çekti. Bu çalışmayla örneğin kargo taşımacılığı yapacak bir firmanın, diğer illere erişim imkanlarını analiz ederek bölgesel dağıtım deposu için yer seçebileceği belirtildi.

Dünya