Pyongyang yönetimi tarafından yapılan açıklamada, hidrojen bombası denemesinin dün yerel saatle 10.00'da yapıldığı ve başarılı olduğu belirtildi. Pyongyang'ın açıklamasından önce denemenin yapıldığı ileri sürülen Punggye-ri bölgesinde 5,1 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi.
Güney Kore hükümeti, gelişmeler üzerine acilen toplandı.
Kuzey Kore, en son 2013'te nükleer denemede bulunmuştu. Pyongyang yönetiminin üçüncü nükleer denemesi, bölgede gerilimin tırmanışa geçmesine ve uluslararası toplumun sert tepkisine neden olmuştu.
Pyongyang yönetimi, daha önce de 2006, 2009 ve 2013'te ülkenin doğusundaki Kilju kenti yakınlarında yer alan Punggye-ri tesisinde üç yer altı nükleer test yaptı.
En son denemesini 2013'ün şubat ayında yapan Pyongyang yönetimi, "minyatür" bir nükleer cihaz kullandığını ileri sürdü. Pyongyang, plütonyum ve yüksek derecede zenginleştirilmiş uranyum içeren Yongbyon nükleer tesisini yeniden düzenleyip açtığını duyurmuştu.
Çin'den Kuzey Kore'ye sert tepki
Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denediği iddiasına Çin, sert tepki gösterdi.
Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Pyongyang yönetiminin açıklamasından önce konuya ilişkin ellerinde bilgi olmadığı belirtilerek, Pekin yönetiminin Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesine "şiddetle karşı çıktığı" vurgulandı.
ABD yalanladı
ABD yönetimi, Kuzey Kore'nin nükleer deneme yaptığı iddiası sonrasındaki incelemelerin, başarılı bir hidrojen bombası patlamasıyla örtüşmediğini açıkladı.
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, "Olay üzerine yapılan ilk incelemeler, Kuzey Kore'nin başarılı bir hidrojen bombası denemesi yaptığı iddialarıyla örtüşmüyor" dedi.
Ajanslar