Bu yıl 10 bin genç girişimciye 20 milyon liralık vergi desteği sağlanacak. İş başı eğitimlerine teşvik artırılırken, genç çalıştıran patronun bir yıllık maaş faturasını da devlet karşılayacak.
Türkiye İş Kurumu aracılığıyla verilecek yeni eğitim programlarıyla yaklaşık 6 milyon üniversite öğrencisine hem deneyim hem de gelir elde etme fırsatı oluşturulacak.
POZİSYON VE ÜCRET SEÇENEĞİ: Gençlere imkânlar sunmak, işverenin nitelikli eleman talebini karşılamak için mesleki becerileri geliştirme programları çeşitlendiriliyor, açık işler de etkinleştiriliyor. Yeni dönemde gençlere birden fazla iş seçeneği sunulacak. Türkiye İş Kurumu aracılığıyla bilgisayar programcılığından takı tasarımına kadar 40'ın üzerinde branşta eğitim verilecek. Bilişim, inşaat gibi lokomotif sektörlerde işgücü talepleri dikkate alınacak. Sadece iş arayan gençler değil işinden memnun olmayanlara da birden fazla işletmeden farklı ücret ve pozisyonda seçenekler sunulacak.
3 YIL VERGİ MUAFİYETİ: Gelir Vergisi Yasası'nda yapılan değişiklikle mükellefiyet başlangıç tarihinde 29 yaşını doldurmayanların üç vergilendirme döneminde elde ettiği kazancın bir kısmı gelir vergisinden muaf tutulacak. Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Yılda 30 bin mükellef işe başlama bildiriminde bulunuyor. Maliye kayıtlarına göre kabaca bunların 10 bininin genç girişimci olduğu varsayımı ile yaklaşık 20 milyon liralık bir vergiden vazgeçtiğimizi tahmin ediyoruz" dedi.
MAAŞ VE PRİM DESTEĞİ: Mesleki deneyimi olmayanların işgücüne kazandırılması amacıyla işletmelere verilen maaş ve sigorta prim destekleri de genişletiliyor. Küresel İşbaşı Eğitim Ağı bünyesindeki işletmelere aldıkları kursiyerler için yeni teşvikler veriliyor. İllerin işgücü piyasası görünümüne göre açılan kurslarla küçük işletmelerin de personel ihtiyacı karşılanıyor.
GİRİŞİMCİ SAYISI ARTACAK: İşini kurmak isteyen gençlere 50 bin liraya kadar karşılıksız desteğin yanı sıra 100 bin liraya kadar faizsiz kredi verilecek.
Sabah