Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ar-Ge reform paketinin yıllık maliyetinin 265 milyon 465 bin lira olduğunu açıkladı. Ar-Ge Reform Paketi hakkında Meclis Sanayi ve Ticaret Komisyonu’na bilgi veren Bakan Işık, 2015 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 4’ün üzerinde bir büyüme rakamına ulaşacağını tahmin ettiklerini belirtti.
Dünya ekonomisinin seyri ve özellikle bölgedeki jeopolitik gelişmeler dikkate alındığında bu büyüme oranının yakalanmasının ciddi bir başarı olacağını kaydeden Işık, “Yüzde 4 civarındaki büyüme rakamları, Türkiye’yi dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri yapmaya yeterli oluyor. Ancak dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olmak, ülkemiz için yeterli değildir. Türkiye’nin uzun vadeli hedeflerine ulaşabilmemiz için, yıllık ortalama yüzde 7 civarında büyüme rakamlarını yakalamamız gerekiyor” dedi.
Sanayide daha nitelikli, daha yüksek katma değerli bir üretim yapısına geçişin sağlanmasıyla büyüme potansiyelinin yıllık yüzde 7 ve üzerine çıkarmanın mümkün olacağını kaydeden Işık, Ar-Ge ve Yenilik Reform Paketi’nde yer alan eylemler hayata geçtiğinde, öncelikli dönüşüm programında yer alan 25 eylemin hayata geçmiş olacağını kaydetti.
İlkokullara kodlama dersi geliyor
Bakan Fikri Işık, Ar-Ge konusunda çalışacak yetişmiş ve nitelikli elemanın en temel sorun olduğunu belirterek, en fazla bu konuya odaklandıklarını bu sorunun eğitimle aşılabileceğini söyledi. Işık, bu amaçla kodlamanın liselerde zorunlu, ilkokul ve ortaokullarda seçmeli ders olarak okutulması için Milli Eğitim Bakanlığı ile görüştüklerini söyledi. Işık, ArGe reform paketi ile verdikleri her desteğin ülkeye firmaya dönüşünü izleyeceklerini ve etki analizini yapacaklarını belirterek, Ar-Ge’de özel sektörün payının yüzde 67 olduğunu söyledi.
Dünya